Słuchaj
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Konrad Piasecki
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Mateusz Ptaszyński
Kamila Terpiał , Roman Osica
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Jak usunąć konto na Facebooku? Skuteczny sposób na skasowanie danych

08.01.2018 12:31

Usunięcie konta na Facebooku nie jest proste. Nic dziwnego, w końcu po usunięciu wszystkich danych nie można odzyskać do nich dostępu. Co zrobić, jeśli jednak jesteśmy zdecydowani i chcemy usunąć swoje konto na Facebooku? Sprawdzamy, czy jest skuteczny sposób na skasowanie danych.

Facebook - jak usunąć konto? Trwałe usunięcie konta na Facebooku fot. pixabay.com

Jak usunąć konto na Facebooku? Trwałe i skuteczne usuwanie konta na FB powinno być przemyślaną decyzją, ponieważ tych działań nie będziemy już mogli cofnąć. Po usunięciu konta na Facebooku utracimy wszystkie dane, które posiadaliśmy w serwisie. Sprawdzamy szczegółowe informacje na temat dezaktywacji i usuwania konta na FB, jak to zrobić i co później dzieje się z naszymi danymi.

Usunięcie konta na Facebooku - jak to zrobić?

Jeśli nie chcemy dłużej korzystać ze swojego konta na Facebooku, możemy je usunąć. Po wejściu w ustawienia znajdziemy jednak jedynie opcję "dezaktywuj". Jest ona dużo bezpieczniejsza, ponieważ pozwala nam ona na ponowne korzystanie z konta w dowolnej chwili, jeśli zmienimy zdanie. Jednocześnie profil konta nie będzie już widoczny dla innych użytkowników Facebooka i nie będą mogli oni Cię znaleźć. Jedynie niektóre informacje, wciąż mogą być widoczne dla Twoich znajomych, np. wysłane przez Ciebie wiadomości.

Jak dezaktywować konto na Facebooku? Aby to zrobić należy kliknąć w menu konta w prawym górnym rogu strony, a następnie wybrać "Ustawienia". Zostaniemy przekierowani na kolejną stronę, gdzie w kolumnie po lewej stronie należy wybrać ustawienia "Ogólne", a następnie wybrać opcję "Zarządzaj swoim kontem". Po przewinięciu ekranu w dół znajdziemy tam opcję "Dezaktywuj swoje konto".

facebook2
facebook1

Jak usunąć konto na Facebooku?

Opcja usunięcia konta na Facebooku ta nie jest tak łatwo dostępna, aby uniknąć przypadkowego usunięcia konta przez użytkownika. Można ją znaleźć dopiero w Dziale Pomocy, a po kliknięciu w odpowiedni link zostaniemy przekierowani na stronę z formularzem do uzupełnienia.

Trwałe usunięcie konta na FB oznacza, że nie będziemy mieć możliwości jego ponownego aktywowania ani pobrania jakichkolwiek dodanych do niego treści lub informacji. Przed wysłaniem prośby o usunięcie konta na Facebooku warto pobrać kopię swoich danych. Aby trwale usunąć konto na Facebooku należy udać się pod ten link.

Konto usuwane jest po kilku dniach od chwili otrzymania wniosku. W tym momencie mamy jeszcze możliwość zmiany zdania - jeśli w ciągu kilku dni od daty zgłoszenia zalogujemy się do konta na Facebooku ponownie, spowoduje to anulowanie polecenia usunięcia. Usunięcie danych przechowywanych w kopiach zapasowych może zająć do 90 dni. W tym czasie nasze dane nie są dostępne na Facebooku.

Warto także pamiętać, że niektóre dane nie są zachowywane na bezpośrednio na naszym koncie. Mogą to być na przykład konwersacje ze znajomymi - po usunięciu naszego konta znajomy nadal może zachować otrzymane od nas wiadomości, nawet jeśli nasze konto zostanie trwale usunięte.

Więcej informacji na temat dezaktywacji i usuwania konta na FB można znaleźć w tym miejscu.

RadioZET.pl/KP

usunięcie konta na FB / jak usunąć FB / dezaktywacja konta na Facebooku / usunięcie konta na Facebooku

Oceń
Tagi