Japończycy wynaleźli przypadkiem lody, które się nie topią

04.08.2017 14:15

Nawet potraktowanie suszarką do włosów to za mało, żeby roztopić nowy rodzaj lodów sprzedawanych w Japonii. Sekretny składnik przez lata chował się w truskawkach.

Japończycy wynaleźli przypadkiem lody, które się nie topią

fot. materiały prasowe

Wielkiego odkrycia dokonano zupełnie przez przypadek. Starano się znaleźć nowe zastosowania dla truskawek, jako że japońscy rolnicy mieli po tsunami z 2011 roku problemy ze sprzedażą owoców, które nie wyglądały szczególnie apetycznie.

Jednym z pomysłów było wypróbowanie wytwarzanych przez te owoce polifenoli do poprawienia smaku lodów. Rezultat był jednak zgoła inny.

Okazało się, że po dodaniu płynu do lodów stawały się one bardziej zwarte i odporniejsze na działanie wysokich temperatur. Po dopracowaniu odpowiednich proporcji składników uzyskano deser, któremu upały niestraszne.

Rezultat widać na filmie – podczas jego kręcenie (zajęło to ponad 3 godziny) panowała temperatura 28 stopni Celsjusza.

Nowe lody sprzedawane są w cenie 500 jenów – około 16 zł. W smaku mają nie różnić się od tradycyjnych, łatwych do stopienia lodów.

Zagłosuj

Najlepsze lody to:

RadioZET.pl/MT