Słuchaj
Tomek Florkiewicz, Aga Kołodziejska
Konrad Piasecki
Tomek Florkiewicz, Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Michał Korościel
Marcin Wojciechowski
Justyna Dżbik, Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Te dania możesz ugotować w pralce

05.04.2017 13:40

W dzisiejszych zabieganych czasach każda minuta jest na wagę złota. Nic więc dziwnego, że powstał wynalazek pozwalający na gotowanie obiadu w... pralce.

Te dania możesz ugotować w pralce

fot. Gray Design

I to nie byle jakiego obiadu – potrawy powstają zgodnie z wymogami sous-vide, czyli wolno gotowanych, próżniowo zapakowanych dań, które dzięki takiemu procesowi przygotowania zachowują naturalny smak i jakość.

Zamiast jednak wrzucać je na długie godziny do garnka i sprawdzać pieczołowicie, czy woda nie jest za zimna lub zbyt gorąca (w zależności od potrawy powinno się ją przyrządzać w stałej temperaturze między 50 a 95 stopniami Celsjusza), można skorzystać z hermetycznych i wodoodpornych torebek Sous La Vie i przyrządzenie obiadu załatwić przy okazji wstawiania prania.

Sposób przygotowania potraw w pralce oznaczany jest analogicznie, jak instrukcja prania – metka przy daniu podanej zalecany program pracy oraz jego długość, znajduje się na niej także informacja o dokładnym składzie i kaloryczności pożywienia.

fot. Gray Design

Twórca zaleca Sous La Vie zaleca między innymi, żeby potrawy mięsne gotować w programie dla tworzyw sztucznych, warzywa zaś wyjdą najlepiej po upraniu ich razem z ubraniami bawełnianymi.

Możliwość gotowania obiadu w pralce w zupełnie innym świetle stawia doniesienia o tym, że według obowiązującego w Polsce prawa budowlanego trzymanie pralki w kuchni jest nielegalne.

Dań do gotowania w pralce nie można kupić – to projekt artystyczny, który powstał na Bezalel Academy of Arts and Design w Jerozolimie. Rozwiązanie jest jednak jak najbardziej funkcjonalne i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wprowadzić je do sprzedaży.

Zagłosuj

Najbardziej lubię gotować:

RadioZET.pl/MT