Uważaj na ten przekręt "na usunięcie ze znajomych na Facebooku"

18.04.2017 12:51

Jeśli otrzymacie tego typu wiadomość na skrzynkę mailową - nie otwierajcie jej, a tym bardziej nie klikajcie w linki w niej zawarte.

Uważaj na ten przekręt "na usunięcie ze znajomych na Facebooku"

fot. pexels

Po zakończeniu Świąt Wielkanocnych powracający do pracy i codziennych obowiązków, Polacy mogą na swoich skrzynkach zobaczyć całkiem zaskakującą wiadomość. To nowa forma przekrętu bazująca na nieświadomości użytkowników, która próbuje wyłudzić dane osobowe, a także naciąć nas na całkiem spore koszty.

Zagłosuj

Natknąłeś się kiedyś na podobną wiadomość?

"Zostałeś usunięty ze znajomych!" - jeśli zobaczycie taką nazwę wiadomości, która rzekomo została wysłana przez samego Facebooka - uważajcie! Tak naprawdę jest ona wysyłana z zupełnie innego adresu - oszuści podszywający się pod administratorów usługi społecznościowej nadają wiadomości z adresów twoiznajomi@inspirebitter.us i facebook@deficitsiege.us. W treści wiadomości możemy zobaczyć następujący komunikat:

"

"Skąd możemy mieć całkowitą pewność, że ktoś nas naprawdę lubi?

Udowodniono naukowo, że aż 16% naszych znajomych w rzeczywistości za nami nie przepada.
Facebook posiada bardzo ciekawą opcje za pomocą której możesz sprawdzić kto usunął Cię z grona znajomych!

Przekonaj się kto z Twoich znajomych jest fałszywy!" "

Ostatnie zdanie w wiadomości jest linkiem, który po kliknięciu przekierowuje na stronę rzekomej usługi, pozwalającej na sprawdzenie kto nas usunął ze znajomych na Facebooku:

FB1

fot. niebezpiecznik.pl

Wprowadzenie na niej swoich danych oznacza jednak przystąpienie do konkursu "Wygraj IPHONE 7", o czym informuje regulamin strony. Ponadto w stopce witryny możemy odnaleźć informacje o kosztach związanych z przystąpieniem do tej usługi. Koszty są niemałe - w miesiącu mogą wynosić nawet prawie 70 złotych!

FB@

fot. niebezpiecznik.pl

Mamy więc kolejny dowód na pomysłowość cyberprzestępców. Ilość tego typu akcji wciąż się zwiększa - ostatnio były to przekręty z bajkami dla dzieci i z fałszywą reklamą Allegro w wynikach wyszukiwania w Google. Zachowajcie więc czujność przy korzystaniu z Internetu i dzielcie się informacją o tego typu przekrętach.

Zagłosuj

Otwierasz podejrzane wiadomości e-mail?

RadioZet.pl/niebezpiecznik/AM