Jak przygotować ramen? PRZEPIS

Przeczytajcie przepis na ramen Alicji i Alona Than. Smacznego!

Zupa wywar:

Składniki dla 4 osób:

1,5 kg kości wieprzowych
1,5 kg porcji rosołowych drobiowych
4 litry przefiltrowanej wody
4 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
1-2 cebule
Przygotowanie:
Zagotować większą ilość wodę, wrzucić do niej umyte kości i porcie rosołowe, gotować na duży ogniu przez 2 minuty. Zlać wodę. Dodać pokrojony imbir, rozgnieciony czosnek, przekrojone cebule (cebuli, czosnku i imbiru nie obieramy). Gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Wywar powinien się zredukować o połowę.

Wywar ma się zredukować o połowę. Ugotowany wywar odcedzić. Jeżeli zredukował się bardziej niż do około 2 litrów, można zostawić mniej esencjonalnej zupy, lub uzupełnić przegotowaną wodą.

 

Zaprawa do zupy – miso tare (składniki na 4 porcje):
100 g pasy miso
2-3 łyżki utartego ziarna białego sezamu (wcześniej uprażonego)
½ łyżeczki tobanjian – pasty chilli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka sake
1 łyżka mirin (słodka sake)
1 łyżka sosu sojowego.

Tak przygotowaną zaprawę dodać do 1000 ml gorącego wywaru i rozpuścić. Im więcej pasty misto tym gęstsza zupa.

 

Dodatki:

Do jednej miseczki ramen potrzebujemy:

1 łyżka kiełków sojowych,
¼ arkusza nori,
1 łyżka pokrojonej drobno dymki ze szczypiorem,
½ marynowanego jajka,
1-3 plasterki gotowanego w sosie sojowym boczku chashu.

Kiełki sojowe – sparzyć wrzącą wodą przez kilka sekund, odcedzić. Doprawić kilkoma kroplami oleju sezamowego, octu ryżowego i sosu sojowego.

Jajka marynowane w sosie sojowym:
Jajka gotować na pół miękko (ścięte białko, żółtko pół twarde). Gotujemy ok. 6 minut, po czym natychmiast wyjmujemy, płuczemy zimna wodą i obieramy.

Marynata do jajek
75 ml wody
50 ml sosu sojowego
25 g cukru
50 ml sake

Składniki mieszamy. Jajka umieszczamy w torebce foliowej i zalewamy marynatą, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Boczek CHASHU:
250 g surowego boczku ze skórą
mała szczypta soli i pieprzu
1 cm imbiru
1 plaster pomarańczy ze skórką
50 ml sake
50 ml mirin (słodka sake – można zastąpić dowolnym tanim, białym wytrawnym winem z dodatkiem cukru – proporcja 3:1).
25 g cukru
50 ml sosu sojowego
Woda (ilość, która przykryje mięso w garnku).

Przygotowanie:

Boczek natarty solą i pieprzem obsmażyć w garnku z każdej strony aż się zarumieni. Dołożyć wszystkie pozostałe składniki, zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok. 1,5-2h, aż boczek będzie miękki. Gdyby sos zbytnio zgęstniał można go uzupełnić wodą. Gotujemy bez pokrywki – najlepiej zakryć garnek kawałkiem folii aluminiowej. Studzimy i kroimy na plastry.

Jak podać ramen?

Do miski wkładamy ugotowany i dobrze odcedzony makaron, zalewamy zupą z miso, na wierzch kładziemy 1-3 plasterki boczku chashu, łyżkę kiełków, połówkę marynowanego jajka, posypujemy dymką. Z boku umieszczamy kawałek nori.

Więcej: