Puchar Mistrza Grillowania przyznany

Wybór zwycięzcy III Mistrzostw w Grillowaniu Jana Niezbędnego był niezwykle trudny, ale znamy już werdykt! Jury w składzie: Kinga Paruzel i Jan Kuroń uległo niepowtarzalnemu smakowi koperkowo-czosnkowych filetów z kurczaka z warzywami i plackiem z bryndzą, przyznając Puchar Jana Niezbędnego Panu Pawłowi!

Wielki Finał III Mistrzostw w Grillowaniu był absolutnie niepowtarzalny. Rodzinny weekend w Iławie zaczął się od dobrej zabawy. Finaliści wzięli udział w grach terenowych w wydaniu Jana Niezbędnego, które zagwarantowały przyjemny i aktywny wypoczynek przed warsztatami kulinarnymi z Kingą Paruzel i Jankiem Kuroniem. Eksperci podzielili się z uczestnikami całą serią grillowych trików i porad, które znalazły swoje zastosowanie w Wielkim Finale. Do ostatecznego pojedynku stanęło 5 pysznych popisowych przepisów:

  • Koperkowo-czosnkowe filety z kurczaka z warzywami i plackiem z bryndzą – autorstwa Pana Pawła;
  • Grillowane żeberka w słodko-ostrym sosie chilli – autorstwa Pani Ani;
  • Grillowany kurczak w ananasie – autorstwa Pana Rafała;
  • Poparzony kurczak – autorstwa Pana Ireneusza;
  • Sałatka z grillowanego ananasa i krewetek – autorstwa Pani Marioli.

 

Gorącą rywalizację uczestników czujnie obserwowało nie tylko jury konkursu, ale również nasz korespondent Michał Korościel. Każda minuta przybliżała nas do wyboru finałowego przepisu. Wreszcie po wielkich emocjach Puchar Jana Niezbędnego otrzymał Pan Paweł za fantastyczne koperkowo-czosnkowe filety z kurczaka z warzywami i plackiem z bryndzą. Oprócz trofeum zwycięzca odebrał z rąk jurorów wysokiej klasy grill wraz z koszem grillowych produktów od Jana Niezbędnego. Pozostała czwórka finalistów, która również urzekła jury swoimi przepisami, otrzymała grille oraz kosze wypełnione akcesoriami, w których znalazły się m.in. takie niezbędne produkty jak:

Specjalnie dla słuchaczy Radia Zet przedstawiamy popisowy przepis Pana Pawła!

 

Koperkowo-czosnkowe filety z kurczaka z warzywami i plackiem z bryndzą

Składniki: 3 filety z kurczaka, 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej, 0,5 kg młodych ziemniaków, 100 g bryndzy, pomidorki koktajlowe, 2 łyżki masła, zielona pietruszka, świeży rozmaryn, pęczek koperku, 6 ząbków czosnku, szklanka pszennej mąki, przyprawy: 5 łyżek oleju rzepakowego, mielona papryczka chilli, cytryna, ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego, ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego, łyżka musztardy miodowej, sól i pieprz, świeży tymianek.

Sposób przygotowania: Marynata: Łączymy ze sobą startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, musztardę, pieprz ziołowy
i cytrynowy, igiełki tymianku oraz sól i chilli do smaku. Całość energicznie mieszamy, powoli dolewając olej do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Filety: Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacinamy w dwóch miejscach po długości. Obtaczamy mięso w marynacie (ew. odstawiamy na 1 h do lodówki). Siekamy koperek, czosnek kroimy w plasterki i wypełniamy nimi nacięcia w filecie. Po długości dodajemy plaster szynki i łączymy boki filetu za pomocą wykałaczek. Pojedynczo zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Pod sam koniec rozwijamy mięso z folii i układamy je na 2 min. bezpośrednio na grillu. Ziemniaki: Myjemy ziemniaki i wykładamy na wysmarowanej masłem, podwójnej foli aluminiowej, doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką, rozmarynem, pozostałym masłem i zawijamy w folię. Układamy na grillu zamknięciem od góry, tak aby w połowie pieczenia móc łatwo otworzyć i obrócić ziemniaki. Placki z bryndzą: Mąkę łączymy z wodą, szczyptą soli, 1 łyżką oleju i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na parzystą liczbę równych kawałków i wałkujemy na krążki. Rozsmarowujemy bryndzę na krążkach, pozostawiając wolne brzegi. Przykrywamy drugim krążkiem i dociskamy krawędzie. Placki grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy olejem, żeby się przyrumieniły. Pomidorki skrapiamy olejem i grillujemy. Filety z grillowanymi pomidorkami podajemy w dwóch wersjach: z ziemniakami lub z plackami z bryndzą.

 

Wszystkim uczestnikom jeszcze raz gratulujemy kreatywności i pomysłowości!

Chcecie zobaczyć, jak się bawiliśmy? Oto film z III Mistrzostw w Grillowaniu