Smażysz kurczaka na patelni? To błąd! Sekret tkwi w piwie

Nie oszukujmy się – smażony kurczak z dodatkiem ziół, ziemniaczków czy nawet codziennie innej surówki to niezbyt wykwintne danie, które szybko może się znudzić. Jeśli szukasz innego przepisu na przygotowanie kurczaka, dobrze trafiłeś! Sekret tkwi bowiem w...piwie!

Jak przygotować kurczaka, którym zaskoczysz znajomych i rodzinę? Wystarczy wcisnąć do salaterki czosnek, dodać odrobinę słodkiej papryki, curry i majeranek. Do tego może przydać się szczypta soli. Na koniec przyprawy należy zalać kilkoma łyżkami oliwy i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną miksturę najlepiej odstawić na kilka minut. Następnie należy natrzeć nią kurczaka od wewnątrz i zewnątrz. Nasmarowanego marynatą kurczaka należy odstawić na kilka godzin do lodówki.  Potem kurczaka należy wyjąć z marynaty, nabić na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.

Kurczaka na butelce stawiamy w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej, płaskiej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem). Pieczemy ok. 1,5 godziny.  

Po upieczeniu kurczaka układamy na talerzu i od razu podajemy.

Internauci dzielą się swoimi przepisami. Zobacz filmiki:

Radio ZET/SI