Słuchaj
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Konrad Piasecki
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Michał Korościel
Justyna Dżbik, Roman Osica
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Dlaczego frytki z McDonalds’a są pyszne i uzależniają? Naukowcy znaleźli odpowiedź!

05.11.2017 14:39

Każdy z fanów popularnej sieci fastfoodowej powie, że najbardziej uzależniającym z oferowanych tam produktów są frytki. Dlaczego tak się dzieje? Zagadkę postanowili rozwikłać naukowcy. Wyniki ich badań są co najmniej zaskakujące!

Dlaczego frytki z McDonalds’a są pyszne i uzależniają? Naukowcy znaleźli odpowiedź!

fot. Pexels

Zagłosuj

Lubisz frytki z McDonald's?

Tajemnica uwielbianych na całym świecie frytek znajduje się w składzie. Okazuje się, że nie jesteśmy w stanie zrezygnować z ich jedzenia, ze względu na naturalny aromat...wołowiny. Uzyskuje się go poprzez reakcję chemiczną hydrolizy pszenicy oraz mleka. Nie jest ona szkodliwa dla człowieka, chyba, że twój organizm nie toleruje laktozy i glutenu.

Jak wygląda sam proces? W miejsce wartości odżywczych - dzięki hydrolizacji składników - pojawia się glutaminian sodu, który sprawia, że nasz apetyt zaostrza się, jednocześnie tłumiąc uczucie sytości. Takie wnioski określono po badaniach przeprowadzonych na szczurach.

McDonald’s wprowadza nowy wystrój. Jest już pierwsza restauracja. Zobacz ZDJĘCIA! 

Skład frytek z McDonalds'a jest jeszcze bogatszy. Każda porcja smażona na oleju roślinnym zawiera dekstrozę, czyli cukier prosty oraz fosforan sodu – regulator kwasowości. Jego spożycie w dużych ilościach może przyczynić się do niedoboru wapnia i niszczenia zębów. 

Jak powstają frytki z McDonald's?: 

RadioZET.pl/DG