Słuchaj
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Konrad Piasecki
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Damian Michałowski, Michał Korościel
Justyna Dżbik, Roman Osica
Marcin Wojciechowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Naukowcy opracowali pierwszy "zdrowy" napój alkoholowy na bazie tofu

04.12.2017 16:48

Choć tofu "wynalezione" zostało około 164 r. p.n.e., dopiero stosunkowo od niedawna staje się popularne - szczególnie w kuchni roślinnej. Podczas jego produkcji powstaje dużo serwatki, która do tej pory była marnowana. Naukowcy z Singapuru postanowili znaleźć dla niej zastosowanie.

tofu

fot. Pixabay

Podobno alkohol da się zrobić ze wszystkiego. Być może właśnie tym kierowali się twórcy pierwszego napoju alkoholowego wyprodukowanego na bazie tofu. Ten roślinny "twarożek" jest dziś coraz bardziej popularny, choć tylko ci, którzy potrafią go przyrządzić, wiedzą, że może być wyśmienitym dodatkiem lub podstawą dań. Jednak efektem "ubocznym" produkcji tofu jest serwatka, która do tej pory nie miała kulinarnego zastosowania. Zmienić to postanowili naukowcy z National University of Singapore.

Profesor nadzwyczajny Liu Shao Quan i doktorant Chua Jian Yong przez trzy miesiące przygotowywali napój alkoholowy na bazie tofu. W długim procesie fermentacji z roślinnej serwatki stworzyli lekki, winopodobny napój o zawartości około 8 procent alkoholu. W smaku wino jest lekko owocowe, z kwiatowym posmakiem. Okazuje się, że poza wyśmienitym aromatem wino z tofu jest też niezwykle zdrowe, bo zawiera wiele składników odżywczych, która znajdują się w soi.Poza tym, produkowane jest bez powszechnie stosowanych jako konserwant siarczanów. A to często właśnie one odpowiedzialne są za uczucie kaca.

Czekamy, kiedy wino z tofu wejdzie do masowej produkcji.

RadioZET.pl/independent.co.uk/SA