Słuchaj
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Konrad Piasecki
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Michał Korościel
Justyna Dżbik, Roman Osica
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Naukowcy stworzyli nowy gatunek czekolady o wyjątkowym kolorze

07.09.2017 11:29

Świetna wiadomość dla wielbicieli czekolady! Naukowcy stworzyli jej nowy gatunek. Na czym polega nowość? Na barwie i oczywiście smaku! Czekolada nazwana "ruby" jest... różowa i ma niesamowity smak.

Rózowa czekolada ruby jak smakuje

fot. Pixabay

Może być biała, gorzka - w odcieniu ciemnego brązu, oraz mleczna - to trzy znane do tej pory gatunki czekolad, które różnią się między sobą składem, np. zawartością proszku kakaowego (biała nie ma go wcale) oraz temperaturą przygotowywania. Właśnie do tych trzech typów dołączył kolejny: czekolada "ruby", która ma wyjątkowy różowy kolor (od którego wzięła się nazwa) a jej smak jest inny, niż te znane do tej pory.

Jak może smakować różowa czekolada? Oczywiście jest słodka, do tego lekko słona i ma owocowy posmak. Nową czekoladę opracowali naukowcy ze Szwajcarii, a ich praca nad tym pysznym odkryciem trwała aż trzynaście lat. Wszystko zaczęło się od tego, że po wielu badaniach odkryli różowe ziarna kakaowca. Co ważne, do czekolady nie są dodawane żadne barwniki czy komponenty smakowe, zatem jest to pierwsza od 80 lat czekolada o naturalnie uzyskanej barwie. Wcześniej takim przełomem było wynalezienie białej czekolady, którą ponad 80 lat temu zaprezentowała firma Nestle.

Producenci już planują wprowadzenie wynalazku na światowy rynek a w kilku krajach trwają testy konsumenckie, które pokazują, że "ruby" cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Trzeba przyznać, że wygląda przepysznie. My byśmy chętnie zjedli! Mamy nadzieję, że już niebawem nowa czekolada będzie do kupienia w Polsce.

RadioZET.pl/theguardian.com/SA