Słuchaj
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Konrad Piasecki
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Michał Korościel
Justyna Dżbik, Roman Osica
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Tych dań najlepiej unikać w restauracjach - radzą pracownicy

10.11.2017 16:32

Pracownicy restauracji w dyskusji w serwisie Reddit informują, czego najlepiej nie zamawiać idąc do restauracji i dlaczego. Choć anegdota o tym, by nie zamawiać ryby w poniedziałki jest dosyć znana, to jednak nie oznacza to, że nie ma innych potraw, które mogą pozostawiać wiele do życzenia. O jakie chodzi?

restauracja

fot. Pixabay

Od wielu tygodni krąży po sieci informacja o tym, jakich dań najlepiej unikać w McDonald's, opierająca się na wpisach anonimowych osób, podających się za pracowników sieci. Teraz pojawiły się podobne treści, tyle że od osób podających się za pracowników różnych restauracji. W dyskusji w serwisie Reddit - informują, czego najlepiej nie zamawiać idąc do restauracji i dlaczego. Choć anegdota o tym, by nie zamawiać ryby w poniedziałki jest dosyć znana, to jednak nie oznacza to, że nie ma innych potraw, które mogą pozostawiać wiele do życzenia.

O czym mowa? W internetowej dyskusji pracowników restauracji zwrócili oni uwagę głównie na dwa dania: sałaty i dania dnia.

"Dania dnia zwykle są przygotowywane ze składników, które są w kuchni już od dłuższego czasu" - napisał jeden z anonimowych internautów. Wielu innych zgodziło się z tym stwierdzeniem, choć część przyznała, że na pewno nie dotyczy to wszystkich restauracji - a na pewno nie tych, które z takich propozycji w menu uczyniły swój znak rozpoznawczy. Oprócz tego może to być chęć wykorzystania tych produktów, których zakupiono zbyt wiele.

Dlaczego drugim daniem niepolecanym przez pracowników restauracji są sałaty? Chodzi przede wszystkim o fakt, że - jak twierdzą komentujący na Reddicie - trudno higienicznie przetrzymywać warzywa w witrynach chłodniczych (mowa o specjalnych pojemnikach na produkty warzywne, znanych np. z barów szybkiej obsługi, w  których klient zamawia a pracownik przygotowuje zamówienie z pokrojonych już, czekających od rana składników).

"To bardzo trudne utrzymać bar sałatkowy w czystości" - tłumaczy użytkownik Reddita.

1

Ponadto, niektórzy wskazują, by wybierać popularniejsze dania, bo składniki do nich są częściej kupowane, zatem mało prawdopodobne jest, że są nieświeże.

Jak można odnieść się do tych rewelacji? Trudno powiedzieć, choć w tym przypadku z pewnością nie może być mowy o próbie zniszczenia reputacji, bo informacje te nie dotyczą jednej marki, a ogólnego podejścia w branży restauratorskiej. Jak zwykle jednak warto zachować zdrowy rozsądek i dystans do takich rewelacji.

RadioZET.pl/independent.co.uk/SA