Słuchaj
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Konrad Piasecki
Aga Kołodziejska, Tomek Florkiewicz
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Michał Korościel
Justyna Dżbik, Roman Osica
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Tym majonezem zachwycisz gości. Prosty przepis

14.04.2017 08:46

Majonez to podstawa wielkanocnych potraw — dodajemy go do kanapek, jajek i innych świątecznych potraw.

Tym majonezem zachwycisz gości. Prosty przepis

fot. Wikipedia

Wielkanoc: jak zrobić majonez?

Majonez to nieodłączny element wielkanocnych dań. By mieć pewność, że będzie nie tylko pyszny, ale i pozbawiony chemii, najlepiej przygotować go samemu w domu. Do zrobienia dobrej jakości majonezu potrzebujemy przede wszystkim oleju i żółtek. Smaku doda odrobina soli, cukru, a także sok z cytryny lub ocet. 

Składniki na domowy majonez

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (lub 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szklanka oleju lub oliwy 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przepis na majonez

Do salaterki należy dodać żółtka z cukrem i solą i ubijać – albo przy pomocy miksera, albo drewnianej łyżki. Ubijamy do czasu, aż masa napowietrzy się i będzie biała. Pod koniec ubijania, należy dodać sok z cytryny. Potem powoli wlewamy olej lub oliwę, ciągle mieszając. Ubijamy, aż masa będzie zupełnie biała i gęsta. Gotowy majonez można oprószyć pieprzem.

Szefowie kuchni twierdzą, że sekretem majonezu jest odpowiednia temperatura jajka i oliwy. Najlepiej, by oba miały 15 stopni.

RadioZET.pl/SI