Słuchaj
Tomek Florkiewicz, Aga Kołodziejska
Konrad Piasecki
Tomek Florkiewicz, Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Michał Korościel
Marcin Wojciechowski
Justyna Dżbik, Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Tym majonezem zachwycisz gości. Prosty przepis

14.04.2017 08:46

Majonez to podstawa wielkanocnych potraw — dodajemy go do kanapek, jajek i innych świątecznych potraw.

Tym majonezem zachwycisz gości. Prosty przepis

fot. Wikipedia

Wielkanoc: jak zrobić majonez?

Majonez to nieodłączny element wielkanocnych dań. By mieć pewność, że będzie nie tylko pyszny, ale i pozbawiony chemii, najlepiej przygotować go samemu w domu. Do zrobienia dobrej jakości majonezu potrzebujemy przede wszystkim oleju i żółtek. Smaku doda odrobina soli, cukru, a także sok z cytryny lub ocet. 

Składniki na domowy majonez

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (lub 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szklanka oleju lub oliwy 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przepis na majonez

Do salaterki należy dodać żółtka z cukrem i solą i ubijać – albo przy pomocy miksera, albo drewnianej łyżki. Ubijamy do czasu, aż masa napowietrzy się i będzie biała. Pod koniec ubijania, należy dodać sok z cytryny. Potem powoli wlewamy olej lub oliwę, ciągle mieszając. Ubijamy, aż masa będzie zupełnie biała i gęsta. Gotowy majonez można oprószyć pieprzem.

Szefowie kuchni twierdzą, że sekretem majonezu jest odpowiednia temperatura jajka i oliwy. Najlepiej, by oba miały 15 stopni.

RadioZET.pl/SI