Zamknij

3 sposoby na parzenie wyśmienitej domowej kawy. Jak przyrządzać ją tak, aby smakowała jak w kawiarni? [WIDEO]

Aleksandra Grzegrzółka
11.03.2019 17:15
3 sposoby na parzenie wyśmienitej domowej kawy. Jak przyrządzać ją tak, aby smakowała jak w kawiarni? [WIDEO]
fot. Pixabay

Aby napić się aromatycznej, przepysznej kawy wcale nie musicie ruszać do najbliższej kawiarni! Chyba, że najpierw chcecie pod okiem baristów z wieloletnim doświadczeniem i prawdziwych smakoszy tego trunku nauczyć się prawideł sztuki zaparzania najlepszej kawy jednym z domowych sposobów. My prezentujemy trzy, które koniecznie powinniście przetestować!

Domowe sposoby parzenia kawy

Kawa nie musi być tylko zastępcą "energetyka" - może stanowić również uzupełnienie uczty waszych ulubionych smaków, lub chwilę przyjemności podczas zabieganego dnia. Zastanawiacie się, czemu parzona w domu nigdy nie smakuje tak samo, jak spod rąk utalentowanych baristów w waszej ulubionej kawiarni? Wiele zależy od detali, których najlepiej nauczyć się poprzez praktykę - w waszym mieście na pewno nie brakuje ofert warsztatów, podczas których będziecie mieli okazję skusić się nie tylko na tzw. cupping (testowanie różnych odmian ziaren kawy) ale i podejrzeć, jak powinno się prawidłowo i ze smakiem parzyć ulubiony kawowy trunek w domu. Jakie są najpopularniejsze domowe sposoby na kawę idealną?

zuzawyspa
fot. Zuzanna Holstinghausen-Holsten/Kawiarnia WYSPA

Zobacz także

Zobacz także

1. Kawiarka

Kawiarka ciśnieniowa to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie smak kawy taki, jak w kawiarni, jednak nie chcą inwestować wiele we własny ekspres. Marzy wam się aromatyczne espresso w wygodnej i ekonomicznej wersji? W nowoczesnych kawiarkach połączenie lat tradycji i współczesnych technologii pozwoli wam na uzyskanie kawy, o jakiej marzycie – gęstej i aromatycznej, o pełnym smaku. Jaka jest wasza ulubiona, możecie zgadywać po swoich upodobaniach dotyczących nawet kawy czy mięsa! Jak to możliwe? Jeśli należycie np. do wielbicieli dobrze wysmażonych steków, bardzo możliwe, że również kawa o takim "body" stanie się waszą ulubioną. Stopień wypalania jej ziaren decyduje bowiem o efekcie końcowym, jaki uzyskujemy w swojej filiżance. Warto mieć to w pamięci podczas uzupełniania domowej kolekcji różnych odmian kawy.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ:

2. French-press

French-press czyli zaparzacz z tłokiem to prosty, a zarazem bardzo wygodny sposób zaparzania kawy. Nie wymaga on nawet użycia prądu czy płyty grzewczej – wystarczy gorąca woda i dobra, grubo zmielona kawa. Tłok wytwarza ciśnienie, dzięki któremu kawa uwalnia pełnię swojego smaku i aromatu. Uwaga, zanim jednak zapatrzycie się we własne urządzenie, warto zwrócić uwagę  na takie detale jak materiały, z jakich wykonano jego elementy. Ich wysoka jakość mocno zaważy na smaku przygotowywanego później naparu. Tak samo istotna jest także szczelność sitka, dołączonego do french-pressu. Jeśli nie jest ona bardzo drobna, lepiej skusić się na model innej marki.

WARTO WIEDZIEĆ:

3. Cold Brew

Musimy przyznać, że ostatniego lata zakochaliśmy się w cold brew. Doskonale znany, lekko kwaśnawy smak kawy, niepozbawiony charakterystycznej goryczki, ale w chłodnej, idealnej na upały wersji? Ozdobne buteleczki z wybornym cold brew z łatwością uświadczymy w miejskich kawiarniach, nie ma jednak co ukrywać, że wygodniej i taniej będzie nauczyć się, jak przyrządzać taki napój samodzielnie w domu. Wbrew pozorom to prosta do opanowania sztuka, choć będzie wymagać chwili treningu i wyboru metody, której chcemy użyć do przygotowania zimnego napoju kawowego. 

Tu z pomocą przychodzi materiał przygotowany przez Starbucks, jednak kawy z sieciówek wam szczególnie nie polecamy. Oryginalne smaki o wiele lepiej poznawać w miejscach prowadzonych przez pasjonatów kawy, którzy przy okazji chętnie o niej opowiedzą, a nawet pokażą, jak samodzielnie zaparzyć w domu kawę idealną. Szukacie takich lokali?

Waszej uwadze bardzo polecamy warszawską kawiarnię Wyspa, w której regularnie organizowane są darmowe warsztaty z przyrządzania wybornej kawy na różne sposoby. Tym razem wyspiarze zapraszają nas w swoje progi już 23 marca 2019 roku. Oprócz cuppingu, podczas którego sprawdzicie, jakie ziarna kawy powinniście koniecznie dodać do domowej kolekcji nauczycie się także wykorzystywać możliwości domowej kawiarki i french-pressu do ostatniej kropli! Po ostatniej edycji polecamy z całego serca.

RadioZET.pl/źródło:Czajnikowy.pl;CoffeDesk.pl;CoffeeLab/AG