Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie Magdy Gessler [TRADYCYJNY PRZEPIS]

24.12.2018 08:53

Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie to jedna z najważniejszych potraw na stole podczas kolacji 24 grudnia. Wiele osób w okresie przedświątecznym szuka najlepszej receptury, aby zaskoczyć domowników i gości. Poniżej podajemy szczegółowy przepis na barszcz czerwony wigilijny na zakwasie Magdy Gessler.

Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie Magdy Gessler [TRADYCYJNY PRZEPIS] fot. Shutterstock

Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie - tradycyjny przepis Magdy Gessler. Jak przygotować najlepszy barszcz wigilijny, aby smakował wszystkim gościom? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis wraz z opisem poszczególnych kroków.

» Zupa grzybowa na Wigilię - PRZEPISY na zupę grzybową Gessler, Wachowicz

Tradycyjny czerwony barszcz wigilijny - przepis Magdy Gessler

W przepisie na tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie oczywiście nie może zabraknąć buraków, warzyw, przypraw i zakwasu. Jeśli nie zdążyliście przygotować zakwasu wcześniej, zamiennie można użyć np. sok z 1 cytryny, ocet (od 2 do 4 łyżek zależnie od jego kwasowości). Można dodać również sok z ogórków kiszonych albo ocet jabłkowy.

Składniki na barszcz czerwony tradycyjny - przepis Magdy Gessler:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • por
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne polskie jabłka
  • zakwas na barszcz czerwony z buraków (lub zamiennie ocet do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie - jak przygotować?

Tradycyjny barszcz czerwony należy zacząć przygotowywać już 23 grudnia, czyli dzień przed Wigilią. Sposób przygotowania barszczu wigilijnego według Magdy Gessler podajemy poniżej:

Buraki należy pokroić na pół, a następnie wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa. Następnie dodać obrane pozostałe warzywa (seler, cebulę) w całości. Przed dodaniem pora warto związać go sznurkiem, aby nie rozpadł się w gotowaniu.

Kiedy wywar na tradycyjny wigilijny barszcz czerwony zacznie wrzeć, należy dodać zakwas na barszcz z czerwonych buraków (lub ocet). Buraki należy gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - wywar nie może wrzeć!

Kiedy buraki będą już miękkie, wywar należy odstawić w chłodne miejsce, a na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek. Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.

Następnego dnia należy wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru. Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem wystarczy go przecedzić przez sitko.

Na sam koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować, że zupa będzie gorzka. Można podawać go z uszkami, pasztecikami lub pierogami z kapustą i grzybami.

» 12 potraw wigilijnych: symbolika i lista tradycyjnych potraw na Wigilię

RadioZET.pl/KP

Oceń