Zamknij

Chcesz mieć lepszą pamięć? Spróbuj octu z borówek amerykańskich!

Redakcja
28.07.2018 19:23
Chcesz mieć lepszą pamięć? Spróbuj octu z borówek amerykańskich!
fot. Pixabay

Ocet dał obiecujące efekty u laboratoryjnych myszy, cierpiących na amnezję. Zdaniem badaczy to może być dobra forma suplementacji pamięci także u ludzi. W dodatku ocet z borówek łatwo przygotujesz nawet w domu!

Ocet z borówek amerykańskich pomaga zadbać o pamięć

Wyniki jednych z nowszych badań nad chorobą Alzheimera donoszą, że w mózgach cierpiących na nią osób występuje mniej neuroprzekaźnika acetylocholiny (ACh) oraz jej receptorów. Co więcej, zablokowanie tych receptorów również przyczynia się do pogorszenia stanu chorego, osłabiając umiejętność uczenia się oraz zapamiętywanie.

MAMY TEŻ DLA CIEBIE:

Istnieją wprawdzie leki, hamujące postęp tego objawu choroby, jednak główną przeszkodą w długotrwałym leczeniu jest ich wysoka toksyczność dla wątroby. Dodatkowo utrzymują się w organizmie zbyt krótko, aby wykazywać wystarczającą skuteczność. Okazuje się jednak, że jest dla nich alternatywa. Zdaniem badaczy ocet z borówek amerykańskich może dawać o wiele lepsze rezultaty. Tymczasem łatwo można go przygotować nawet w domu!

Zobacz także

Zobacz także

Eksperyment przeprowadzono na myszach

Uwaga, następny fragment nie przypadnie do gustu co wrażliwszym. Działanie octu sprawdzono na myszach laboratoryjnych, u których uprzednio wywołano chorobę Alzheimera za pomocą skopolaminy. Nie poświęcono ich jednak na marne. Dzięki wykonanemu eksperymentowi z wykorzystaniem octu udowodniono, że ma on pozytywny wpływ na poprawę funkcji poznawczych u chorych myszy. Koreański zespół pod opieką profesora Beonga-Ou Lima kilkukrotnie sprawdził, jak badane zwierzęta radzą sobie z testami unikania i labiryntem. Uzyskane wyniki upewniły naukowców w tym, że ocet z borówki ograniczał rozkład acetylocholiny oraz zwiększał poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego.Oba te czynniki bezpośrednio wpływają na poprawę pamięci. Ocet ma najlepiej wpływać na pamięć krótkotrwałą.

Pełne wyniki badań opublikowano w dzienniku "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

RadioZET.pl/AG