Zamknij

Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?

20.08.2020 11:02
Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?
fot. PIXABAY

Czy można mrozić bób? Temat ten poruszany jest przez wiele osób, a szczególnie przez wszystkich tych, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności tego warzywa strączkowego, ale nie są pewni, czy można je zamrozić. Szczegóły dotyczące tego, czy można mrozić bób surowy i ugotowany, można znaleźć poniżej. 

Czy można mrozić bób? Jak zamrozić bób surowy, świeży, ugotowany? Co warto wiedzieć na ten temat? Odpowiadamy na pojawiające się zapytania, przedstawiamy szczegółowe informacje oraz sprawdzamy, jak i czy można mrozić bób.

Czy można mrozić bób?

Informacje na temat tego, czy można mrozić bób, szczególnie interesują wiele osób. Nic dziwnego, w końcu to bardzo popularne warzywo strączkowe, które latem można spotkać na prawie każdym straganie. Dla wszystkich, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności bobu, mamy bardzo dobre wiadomości - bób można mrozić. Co więcej, mrozi się go naprawdę bardzo dobrze i jest to niezwykle proste.

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]

Warto także wspomnieć, że bób jest bardzo zdrowy, a jego skórka zawiera najwięcej witamin. Warzywo to jest źródłem dużej ilości białka i ma niską zawartość kwasów tłuszczowych, dlatego polecany jest m.in. osobom na diecie. Do tego jest bardzo smaczny i może być składnikiem wielu potraw. Bób można przyrządzać m.in. z makaronem czy nawet dodać go do pierogów.

Jak gotować bób? Prosty przepis, jak ugotować świeży bób, żeby był miękki i nie wzdymał

Jak mrozić bób surowy i ugotowany?

Mrożenie bobu jest bardzo proste. Na początku należy go zblanszować. W garnku zagotowujemy wodę, a następie wrzucamy bób do wrzątku i gotujemy go przez około 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy bób z garnka, odcedzamy oraz przelewamy zimną wodą. Następnie odkładamy warzywo do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest podzielenie bobu na mniejsze porcje. Później przekładamy je do woreczków do mrożenia i wkładamy do zamrażarki.

Warto w tym miejscu także dodać, że zamrozić można także surowy bób. Blanszowanie jednak sprawia, że nasze warzywo zachowa swój zielony kolor i łatwiej go będzie później obrać z łupinek. Jeśli jednak chcemy mrozić surowy bób, to na początku należy go wyłuskać (opcjonalnie) i umyć. Następnie warzywo osuszamy papierowym ręcznikiem. Na koniec ziarna wkładamy do woreczków do mrożenia i przekładamy do zamrażarki.

Jeśli później będziemy chcieli rozmrozić bób, to umieszczamy go w garnku, a następnie zalewamy wodą i gotujemy, aż zrobi się miękki. 

Czy można mrozić szparagi i w jaki sposób można je zamrozić?

RadioZET.pl