Zamknij

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]

20.08.2020 10:38
Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]
fot. SHUTTERSTOCK

Czy można mrozić kurki? Temat ten poruszany jest przez wiele osób, a szczególnie przez wszystkich tych, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności tego grzyba, ale nie są pewni, czy można go zamrozić. Szczegółowe informacje zamieszczamy poniżej.

Czy można mrozić kurki? Jak mrozić kurki? Co warto wiedzieć na ten temat? Odpowiadamy na pojawiające się zapytania, przedstawiamy szczegółowe informacje oraz sprawdzamy, czy i jak mrozić kurki.

Czy można mrozić szparagi i w jaki sposób można je zamrozić?

Czy można mrozić kurki? 

Informacje na temat tego, czy można mrozić kurki, szczególnie interesują wiele osób. Nic dziwnego, w końcu to bardzo popularny gatunek grzybów, który latem można spotkać na prawie każdym straganie. Dla wszystkich, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności kurek, mamy bardzo dobre wiadomości - kurki można mrozić. Pozwoli to na cieszenie się ich smakiem nawet po sezonie.

Warto także w tym miejscu wspomnieć, że kurki zawierają dużo soli mineralnych oraz witamin, m.in. A, B1, C, D oraz E. Są także niskokaloryczne, dlatego jest to doskonała potrawa dla osób, które są na diecie. Grzyby te są także źródłem błonnika. Do tego są smaczne i mogą być składnikiem wielu potraw. Kurki można przyrządzać m.in. z makaronem czy nawet zrobić z nich kremową zupę. 

Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?

Jak mrozić kurki? [PROSTY PRZEPIS]

Pierwszym krokiem, jeśli chcemy zamrozić kurki, jest ich dokładne oczyszczenie. Można to wykonać na przykład przy użyciu małego pędzelka. Jeśli nie chcemy, żeby nasze grzyby po wyjęciu z zamrażalnika miała gorzki posmak, to przed zamrożeniem musimy je poddać działaniu wysokiej temperatury. Można to zrobić na kilka sposobów - poprzez blanszowanie we wrzątku, przysmażenie na patelni lub gotowanie na parze. 

Pierwsza metoda jest bardzo prosta. Należy zagotować wodę, dodając do niej odrobinę soli, a następnie włożyć do niej nasze kurki na nie więcej niż 3 minuty. Następnie przepłukujemy je zimną wodą. Druga metoda także nie należy do skomplikowanych. Wystarczy rozgrzać patelnię i wsypać na nią grzyby. Cały proces powinien zająć około 10 minut. Co więcej, na patelnię nie trzeba dodawać oleju ani masła. Trzecia i zarazem ostatnia metoda to gotowanie kurek na parze. Na początku gotujemy wodę, a później wrzucamy kurki do parownika. Później przykrywamy nasze grzyby pokrywką i odczekujemy około 10 minut.

Niezależnie od tego, na którą metodę się zdecydujemy, kurki muszą przestygnąć. Następnie porcjujemy grzyby i wkładamy je do specjalnych woreczków do mrożenia. Gotowe!

RadioZET.pl/garneczki.pl/blog