Zamknij

Facebook - jak wyłączyć czat na FB dla jednej osoby i dla wszystkich?

03.09.2020 11:00
Facebook - jak wyłączyć czat na FB dla jednej osoby i dla wszystkich?
fot. Shutterstock

Jeśli często korzystamy z Facebooka, czasem może zdarzyć się sytuacja, w której nie chcemy korzystać z możliwości wysyłania wiadomości lub nie chcemy, aby ktoś ze znajomych zobaczył naszą aktywność. W poniższym tekście zebraliśmy informacje, jak wyłączyć czat na Facebooku dla jednej osoby i dla wszystkich kontaktów.

Facebook - jak wyłączyć czat na FB dla jednej osoby i dla wszystkich? Poniżej zebraliśmy proste rozwiązania i odpowiedzi na pytania, co zrobić, kiedy chcemy ukryć naszą aktywność na Facebooku. Podpowiadamy, jak w łatwy sposób wyłączyć czat na Facebooku i inne. 

Facebook - jak wyłączyć czat oraz aktywność, dostępność i powiadomienia?

Jak wyłączyć czat na Facebooku dla wszystkich użytkowników?

Po wyłączeniu czatu na Facebooku wiadomości od znajomych będą automatycznie zapisywane w skrzynce odbiorczej, gdzie będzie można je później przeczytać.

Jak wyłączyć czat na Facebooku na komputerze lub włączyć go ponownie? Należy:

  1. Kliknąć ikonę koła zębatego w prawej dolnej części ekranu. Znajduje się ona na pasku bocznym czatu.
  2. Następnie wybrać opcję Włącz czat lub Wyłącz czat.

Jak zmienić profil na Facebooku na prywatny i tylko dla znajomych?

Warto jednak pamiętać, że jeśli użytkownik jest aktywny w Messengerze, na czacie wciąż może widnieć jako dostępny. 

Facebook - jak wyłączyć czat na FB dla jednej osoby?

Po wyłączeniu czatu na Facebooku możemy również zmodyfikować listę osób, dla których będziemy dostępni. Po zmianie ustawień po prawej stronie powinien pojawić się komunikat:

WIĘCEJ KONTAKTÓW Te kontakty nie będą widzieć Cię na czacie. Edytuj

Po kliknięciu w słowo Edytuj pojawi nam się dodatkowe okno, czyli Zaawansowane ustawienia czatu. W tym miejscu możemy zdecydować, czy chcemy:

  • wyłączyć status aktywności tylko dla wybranych kontaktów
  • wyłączyć status aktywności dla wszystkich kontaktów oprócz...
  • wyłączyć status aktywności dla wszystkich kontaktów

Facebook - czy da się przywrócić stary wygląd strony? [NOWY WYGLĄD FB]

W tym momencie znajomi i kontakty będą widzieć naszą aktualną lub niedawną aktywność. Status użytkownika będzie wyświetlany jako aktywny lub niedawno aktywny, chyba że wyłączymy to ustawienie wszędzie, gdzie używamy Messengera lub Facebooka. Będziemy także widzieć aktualną lub niedawną aktywność naszych znajomych i kontaktów.

Jak usunąć konto na Facebooku? Skuteczny sposób na skasowanie danych 2020

RadioZET.pl/KP