Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]

19.04.2019 12:15

Przepisy na wielkanocne jajka faszerowane tuż przed świętami wielkanocnymi są poszukiwane przez wiele osób. Najczęściej szukamy pomysłów lub inspiracji, aby urozmaicić znane nam już potrawy lub przepisu na podstawową wersję danego dania. Zbieramy najpopularniejsze przepisy na wielkanocne jajka faszerowane: pieczarkami, szynką, łososiem, tuńczykiem i awokado.

Jajka faszerowane wielkanocne: chrzanem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY] fot. Shutterstock

Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, chrzanem, łososiem, tuńczykiem, awokado oraz w skorupkach. Poniżej zebraliśmy przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc 2019, które są najczęściej poszukiwane przez internautów.

Jajka faszerowane wielkanocne - PRZEPISY

Poniżej zebraliśmy najbardziej popularne przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc. Wśród nich znajdują się m.in.:

  • klasyczne jajka faszerowane pieczarkami, szynką lub serem
  • jajka faszerowane wędzonym łososiem, tuńczykiem, chrzanem i awokado
  • wielkanocne jajka faszerowane w skorupkach

Oprócz tego popularne są także inne wersje wielkanocnych jajek faszerowanych: z suszonymi pomidorami, cukinią, szpinakiem, ogórkami, oliwkami oraz jajka faszerowane w stylu tatarskim lub z marynowanymi kurkami.

» Jak ugotować jajko na twardo i na miękko w mikrofalówce i w garnku? [PRZEPIS]

Klasyczne jajka faszerowane pieczarkami

Składniki na wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami, czyli jeden z najpopularniejszych i najprostszych przepisów na to świąteczne danie - proporcje na 5-6 porcji:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • majonez, ok. 2-3 łyżki (lub do smaku)

Jajka należy ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i odstawić do ostudzenia, w razie potrzeby zmienić wodę na chłodniejszą.

Następnie należy obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka delikatnie wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.

Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub pokroić w plasterki). Cebulę drobno posiekać.

Na patelni na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać masło i pieczarki i smażyć, co chwilę mieszając, aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i ostudzić, dodać natkę pietruszki. Na koniec połączyć z żółtkami, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z majonezem.

Białka jajek wypełniać farszem, docisnąć. Układać rozcięciem do dołu na półmisku. Udekorować natką lub rzeżuchą.

Ciasto wielkanocne: przepisy. Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?

Jajka faszerowane wielkanocne łososiem lub tuńczykiem

Składniki na jajka faszerowane wielkanocne z tuńczykiem lub łososiem - na około 4-5 porcji:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka lub 80 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (lub w przypadku łososia - 1 łyżeczka chrzanu)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie - 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Jajka należy ugotować na twardo, zalać zimną wodą i zbić skorupki. Pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obrać, przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki. Rozgnieść je widelcem.

WERSJA Z TUŃCZYKIEM: tuńczyka dokładnie odcedzić i rozdrobnić widelcem, dodać do żółtek, wymieszać. Dodać majonez, musztardę, szczypiorek, natkę oraz pieprz cayenne, jeśli go używamy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

WERSJA Z ŁOSOSIEM: łososia drobno pokroić, dodać do żółtek, wymieszać. Dodać majonez, chrzan, szczypiorek, natkę oraz pieprz cayenne. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Farsz nakładać do białek, a następnie ułożyć je na liściach sałaty. Wielkanocne jajka faszerowane można udekorować np. plasterkiem pomidorka koktajlowego, majonezem i orzeszkami pinii lub plasterkami rzodkiewek, natką pietruszki.

Wielkanocne jajka faszerowane szynką lub serem

Składniki na wielkanocne jajka faszerowane szynką lub serem - około 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 rzodkiewka
  • 100 g szynki lub sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki musztardy

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w naczyniu, np. miseczce. Rozgnieść widelcem.

Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę (lub ser żółty), posiekany szczypiorek, natkę, połączyć z majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.

Farszem wypełnić połówki białek i ułożyć na talerzu, udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem lub bazylią.

Jajka faszerowane w skorupkach na Wielkanoc 2019

Składniki na 3-6 porcji jajek faszerowanych w skorupkach:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • dekoracja: np. rzeżucha, koperek, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i osuszyć. Ostrym nożem (najlepiej z piłką) przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć nie uszkadzając skorupek.

Białka i żółtka drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.

Przykryć i trzymać na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Można też jajka odwrócić i delikatnie podsmażyć z drugiej strony. Podawać na ciepło, udekorować.

Do nadzienia można też dodać pieczarki: 6 pieczarek pokroić na plasterki i usmażyć na łyżce masła, pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyłożyć na deskę, drobno posiekać i doprawić solą oraz pieprzem, dodać do nadzienia.

Jajka faszerowane na Wielkanoc z awokado

Składniki na jajka faszerowane awokado na Wielkanoc - około 2-3 porcje:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki majonezu + do dekoracji
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • kolendra, bazylia, rzeżucha - do dekoracji

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić do ostudzenia, w razie potrzeby zmienić wodę na chłodniejszą. Obrać ze skorupek.

Z jajek wyjąć żółtka i wyciąć mniej więcej 1/3 część białka ze środka - ma powstać rynienka. Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki).

Czosnek przecisnąć przez praskę i oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać z czosnkiem, posiekanymi jajkami, posiekanym szczypiorkiem i majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować zieleniną i majonezem.

Makaron z truskawkami - PRZEPIS. Co zrobić z truskawek na obiad i na kolację?

RadioZET.pl/KP

Oceń