Zamknij

Jak długo można mrozić chleb i jak go rozmrozić, aby był jak świeży?

Karolina Piotrowska
01.04.2020 16:58
Jak długo można mrozić chleb i jak go rozmrozić, aby był jak świeży?
fot. Shutterstock

Z powodu rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2, ograniczeń w możliwości przemieszczania się i przymusowej kwarantanny wiele osób decyduje się, aby zamrozić pieczywo. Dzięki temu będzie można rzadziej wychodzić z domu. W związku z tym pojawiają się pytania, m.in. jak długo można mrozić chleb i jak go rozmrozić, aby był jak świeży.

Jak długo można mrozić chleb i jak go rozmrozić, aby był jak świeży? Poniżej zebraliśmy porady i sposoby na to, jak przechowywać pieczywo w zamrażarce, jak długo można mrozić chleb i jak go rozmrozić, aby smakował jak świeży.

Przepis na chleb bez drożdży - prosty chleb na zakwasie do zrobienia w domu

Jak długo można mrozić chleb?

Chleb, bułki i inne pieczywo można przechowywać w zamrażarce od 1 do 3 miesięcy. Najlepiej mrozić jak najświeższe pieczywo, dzięki czemu po rozmrożeniu będzie ono smaczniejsze, zachowa więcej wilgoci, a chleb nie będzie suchy.

Przed włożeniem chleba czy innego pieczywa do zamrażarki warto dobrze je zabezpieczyć. Można zapakować je w szczelną plastikową torebkę lub pojemnik, aby odciąć dopływ powietrza.

Jak rozmrozić drożdże szybko i czy można to zrobić w mikrofalówce?

Jak rozmrozić chleb, aby był jak świeży?

Jest kilka sposobów na to, aby rozmrozić pieczywo. Można je po prostu wyjąć z zamrażarki, zawinąć w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i pozostawić na kilka godzin do rozmrożenia. Następnie można jeszcze na kilka minut włożyć chleb do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, aby nabrał chrupkości.

Można również rozgrzać piekarnik do około 180 stopni Celsjusza i włożenie do niego chleba bezpośrednio z zamrażarki i piec około 20-30 minut.

Czy można mrozić świeże drożdże i jak mrozić drożdże?

Wiele osób korzysta też z szybkiego sposobu na odświeżenie pieczywa. Należy włożyć je do mikrofalówki na około 1-2 minuty razem z kubkiem wypełnionym do połowy wodą, jednak chleb po takim zabiegu nie będzie smakował jak świeży. Sprawi to jedynie, że pieczywo nieznacznie zmięknie.

Czym zastąpić drożdże w chlebie, w pizzy, w cieście i w innych przepisach?

Przepis na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek i mleka - jak zrobić szybką pizzę?

RadioZET.pl/KP