Zamknij

Ogórki małosolne - przepis na chrupiące ogórki małosolne: zalewa i wskazówki krok po kroku

05.08.2020 12:00
Ogórki małosolne - przepis na chrupiące ogórki małosolne: zalewa i wskazówki krok po kroku
fot. Shutterstock

Jak zrobić zalewę i przygotować ogórki małosolne? Chrupiący dodatek do kanapek, który w Polsce jest popularny w wielu domach, najczęściej przygotowuje się właśnie na przełomie czerwca, lipca i sierpnia. Sprawdzamy, jak zrobić ogórki małosolne i przepis na zalewę - prosty i szybki sposób wraz ze wskazówkami krok po kroku.

Ogórki małosolne - przepis na chrupiące ogórki małosolne: zalewa i wskazówki krok po kroku zebraliśmy poniżej. Dla tych, którzy korzystają z sezonu na ogórki i chcą przygotować własne przetwory sprawdziliśmy najprostsze i najszybsze sposoby, jak przygotować ogórki małosolne, żeby były chrupiące i smaczne.

Dlaczego ogórki kiszone i małosolne uważane są za „superfoods”?

Zalewa do ogórków małosolnych - jak przygotować? [PRZEPIS]

Istnieje wiele przepisów na ogórki małosolne i zalewę do nich. Wszystko zależy od tego, jaki smak docelowo chcielibyśmy uzyskać - czy mają być bardziej pikantne czy jednak delikatne. Jest jednak jeden bazowy przepis, który zawiera wszystkie najważniejsze składniki do zalewy na chrupiące ogórki małosolne.

Aby przygotować zalewę do ogórków małosolnych, potrzebujemy:

  • ogórki gruntowe
  • wodę
  • sól
  • gałązki kopru
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • gorczycę

Chrupiące ogórki małosolne można spokojnie przygotować w słoikach, jednak najbardziej polecane są naczynia kamionkowe. Wiele osób do listy niezbędnych składników dodaje również np. liście chrzanu, jednak produkty wymienione powyżej wystarczą, aby przygotować smaczne ogórki małosolne samodzielnie w domu.

Ogórki małosolne: przepis babci na najlepsze małosolne w zalewie i bez wody

Ogórki małosolne - przepis na chrupiące ogórki w słoikach krok po kroku

Bazowy przepis na ogórki małosolne zakłada tylko kilka kroków, dzięki czemu należy on do tych bardzo prostych i szybkich do wykonania. Podajemy proporcje na 2 kilogramy ogórków gruntowych. Opłukane warzywa należy zalać zimną wodą w misce. Około 5 litrów wody zagotowujemy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy gorczycę - 2 łyżki i sól - około 5-7 łyżek. Gorczycę można również dodawać bezpośrednio do słoika - wówczas wrzucamy po kilka ziarenek do każdego z nich.

W wyparzonych słoikach na dnie układamy gałązki kopru i ząbki czosnku. Następnie ścisło wypełniamy słoiki ogórkami, między nie wciskamy paski chrzanu, a na wierzch znów dodajemy gałązkę kopru i ząbki czosnku. Jeśli korzystamy z liści chrzanu, należy wyłożyć nimi dno każdego słoika. Słoiki z ogórkami dopełniamy zalewą, a gdy przestygną, zamykamy i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce.

Chrupiące ogórki małosolne można jeść już po jednym dniu od przygotowania, jednak zgodnie ze wskazówkami zamieszczanymi w wielu przepisach, najlepiej smakują trzydniowe ogórki. Warto przygotowywać na bieżąco odpowiednią ilość tak, aby mieć zawsze świeżo przygotowany dodatek na przykład do kanapek czy .

RadioZET.pl