Słuchaj
Michał Korościel, Damian Michałowski
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Kamil Nosel, Marcin Łukasik
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Potrawy wigilijne: nowoczesne - PRZEPISY na dania w nowej odsłonie

12.12.2018 18:25

Przepisy na nowoczesne potrawy wigilijne to temat, który z uwagi na okres przygotowań świątecznych, jest coraz częściej poruszany. Choć do Wigilii pozostało jeszcze trochę czasu, to już wiele osób zastanawia się, jak przygotować potrawy w nowej odsłonie. Znaleźliśmy dla was najlepsze przepisy na nowoczesne potrawy wigilijne. Przekonajcie się sami!

Potrawy wigilijne: nowoczesne - PRZEPISY na dania w nowej odsłonie fot. Jan GRACZYNSKI/East News

Nowoczesne potrawy wigilijne - przepisy na dania w nowej wersji. Co podać na wigilijnym stole? Jak przygotować potrawy w nowej odsłonie? Przedstawiamy nowoczesne przepisy na potrawy wigilijne.

» Wigilia - czy jest post 24 grudnia, czy można jeść mięso? «

Potrawy wigilijne: nowoczesne - co podać na stół wigilijny?

Przepisy na nowoczesne potrawy wigilijne - z uwagi na zbliżający się okres świąteczny - poszukiwane są przez wiele osób, które odpowiednio wcześniej chcą przygotować się do wigilijnej kolacji. Znane wszystkim dania można podać w oryginalnej nowej odsłonie, która z pewnością zaskoczy niejednego gościa przy stole. Ryba po grecku z morelami a może orkiszowa kutia? Najlepsze przepisy na nowoczesne potrawy wigilijne w nowej wersji można znaleźć poniżej.

» 12 potraw wigilijnych: symbolika i lista tradycyjnych potraw na wigilię «

Nowoczesne potrawy wigilijne - PRZEPISY na dania w nowej odsłonie

  1. RYBA PO GRECKU Z MORELAMI

Składniki: 
•    1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
•    100 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
•    3 papryki konserwowe 
•    1 szklanka wody
•    1 kostka bulionu rybnego
•    1 duża cebula
•    olej do smażenia
•    mąka do oprószenia ryby
•    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
•    4 łyżeczki ketchupu
•    sól, pieprz
•    1 łyżeczka sosu sojowego

Sposób przyrządzenia: Najpierw rybę należy umyć, posolić i dokładnie obtoczyć w mące. Następnie smażymy ją na rozgrzanym oleju aż nabierze złocistego koloru. Później smażymy cebulę, a do całości dodajemy odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i czarny pieprz. Wszystko dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy jeszcze przez około 5 minut. Potrawę należy wyłożyć na głębszym półmisku.

» Wigilia 2018 - wolne 24 grudnia od pracy i szkoły czy nie? «

  1.  KUTIA ORKISZOWA

Składniki:•    1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
•    150 g masy makowej 
•    150 g żurawiny suszonej
•    150 ml mleka
•    100 g płatków migdałów
•    100 g orzechów włoskich
•    3 sztuki klementynek
Sposób przyrządzenia: Masę makową, orzechy włoskie oraz żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną wodą, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godzin. Co istotne - nie może zabraknąć w garnku wody. Mieszamy od czasu do czasu. Odcedzamy orkisz i łączymy z przygotowaną masą makową. Następnie mandarynki obieramy i mieszamy z kutią. Potrawę ozdabiamy połówkami orzechów oraz płatkami migdałowymi. 

» Wigilia 2018 - kiedy, w jaki dzień wypada, jak się obchodzi w Polsce? «

  1.  ŚLEDZIE Z BAKALIAMI

Składniki:

•    5 płatów śledzi
•    1 pomarańcza pokrojona w plastry
•    ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
•    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
•    1/3 szklanki rodzynek bursztynowych
•    ½ szklanki suszonych śliwek
•    szczypta soli i pieprzu
•    posiekane liście zielonej pietruszki

Sposób przyrządzenia: Na początku śledzie należy moczyć około godziny w wodzie. W międzyczasie możemy przygotować zalewą, tj. olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Następnie śledzie kroimy na niewielkie kawałki i umieszczamy w niedużym słoiku każdą warstwę, przekładając zalewą z bakaliami. Danie należy odstawić na nie mniej niż 24 godziny. Gotową potrawę podajemy na plasterkach pomarańczy. 

Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie: odzywianie.info.pl

» Potrawy wigilijne - przepisy Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia «

» Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz czerwony? [PRZEPISY WIGILIJNE]

RadioZET.pl/odzywianie.info.pl/JW

Oceń