Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Mateusz Ptaszyński
Marcin Wojciechowski
Hubert Radzikowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Przepis na PĄCZKI i FAWORKI - łatwe i proste przepisy [TŁUSTY CZWARTEK]

28.02.2019 09:39

Jak zrobić faworki i pączki? Przepisy na te smakołyki, w związku ze zbliżającym się, długo wyczekiwanym Tłustym Czwartkiem, poszukuje wiele osób, które w tym roku postawiły na wykonanie tych przysmaków samodzielnie. Prosty, łatwy i tradycyjny przepis na pączki i faworki w tym okresie jest na wagę złota. Jeśli zastanawiacie się, jak przygotować najlepsze pączki i faworki, to poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na te smakołyki.

Przepis na PĄCZKI i FAWORKI - łatwe i proste przepisy [TŁUSTY CZWARTEK] fot. pixabay.com

Przepis na pączki i faworki na Tłusty Czwartek 2019 - proste, łatwe przepisy na faworki i pączki. Jak je zrobić? Co potrzeba do ich wykonania? Znaleźliśmy dla was najlepsze przepisy na pączki i faworki. Sprawdźcie nasze propozycje poniżej.

» Czekasz na Tłusty Czwartek? Wypróbuj najzdrowszy przepis na pączki «

Jak zrobić pączki i faworki? [TŁUSTY CZWARTEK]

Przepisy na pączki i faworki to najważniejsze receptury kulinarne poszukiwane tuż przed Tłustym Czwartkiem, który wypada - jak sama nazwa wskazuje - w czwartek, 28 lutego. Łatwego i prostego przepisu na faworki i pączki szukają zarówno osoby, które w tym roku po raz pierwszy postanowiły wykonać te słodkości samodzielnie, jak i ci, którzy dla odmiany poszukują nowych receptur.

» Tłusty Czwartek 2019 - DATA: kiedy wypada święto pączków i faworków? «

Najlepsze przepisy na faworki i pączki zamieszczamy poniżej. Według przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wszystkie przepisy na pączki, faworki i opinki pochodzą ze strony mojewypieki.com.

Zagłosuj

Czy w Tłusty Czwartek przygotowujesz słodkości w domu?

Przepis na pączki tradycyjne 

Przepis na pączki tradycyjne można znaleźć poniżej. Do wykonania słodkości potrzebne będzie m.in. mąka pszenna, drożdże, mleko, masło oraz opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii.

Składniki na około 25 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 45 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 30%, letniej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 30 ml wódki lub spirytusu

Dodatkowo:

  • konfitura z płatków róży
  • lukier

Sposób wykonania: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Jeszcze ciepłe polukrować.

» Ile kalorii ma pączek, a ile kalorii mają faworki? [TABELA KALORII] «

Najlepszy przepis na pączki bezglutenowe

Przepis na pączki bezglutenowe pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl. To doskonałe wyjście dla osób, które nie tolerują glutenu, a w Tłusty Czwartek nie chcą odmawiać sobie przyjemności z jedzenia smakołyków.

Składniki:

  • 3 jajka (rozmiaru M)
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób wykonania: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać sól i skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce sera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.

Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.

Przepis na oponki - łatwy i prosty przepis

Łatwy i prosty przepis na oponki nawet na kilka tygodni przed Tłustym Czwartkiem poszukiwany jest przez wiele osób. Oponki różnią się od pączków przede wszystkim tym, że nie wypełnia się ich żadnym nadzieniem. Ponadto wyglądają nieco inaczej niż tradycyjne pączki - w środku mają dziurkę.

Składniki na około 20 sztuk:

  • 430 g mąki pszennej (+ do posypywania)
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub likieru pomarańczowego, cytrusowego)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób wykonania: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. literatką), wykrawać oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Polukrować i podawać.

Jak zrobić faworki? PRZEPIS na faworki

Jak zrobić faworki? To pytanie na kilka dni przed Tłustym Czwartkiem zadaje sobie wiele osób. Najlepszy przepis na faworki zamieszczamy poniżej.

» Pączki - Biedronka, Lidl 2019: CENA. Ile kosztują pączki i gdzie taniej? «

Składniki na 3 - 4 talerze faworków:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)
  • cukier puder do oprószenia 

Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut). Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na pączki od Magdy Gessler

RadioZET.pl/mojewypieki.com/domowe-wypieki.pl/KP

Oceń