Przepis na pączki od Magdy Gessler na tłusty czwartek 2018

07.02.2018 13:41

Przepis na pączki na tłusty czwartek to jedno z najczęstszych wyszukiwań w sieci. Podpowiadamy najprostszy przepis na tradycyjne, domowe pączki - od Magdy Gessler.

przepis na pączki tłusty czwartek fot. Pixabay

Tradycyjny, domowy przepis na pączki kojarzy się nam zwykle z obszerną recepturą wymagającą niezwykłej precyzji i dokładności - a o te trudno, jeśli w nawale obowiązków chcemy zdążyć przed tłustym czwartkiem. Magda Gessler podpowiada, jak najprościej zrobić pączki. Przepis na pyszne słodkie poduchy znajdziecie poniżej. Uwaga, to przepis na cztery osoby. Jeśli nie pamiętacie, kiedy jest tłusty czwartek, przypominamy, że to już w czwartek 8 lutego 2018. Sprawdź też, ile kalorii mają pączki.

Przepis na pączki - tradycyjna, domowa receptura

mąka szymanowska - ok. 2 kg

cukier - 300 g

jajka - 30

masło - 500 g

mleko - 500 ml

cukier waniliowy z prawdziwej wanilii - 2 opakowania

sól - 0,5 łyżeczki do kawy

swieże drożdże - 100 g

konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe  

smalec - 2,5 kg

domowy lukier (patrz: porady) - 500 g

skórki pomarańczowe kandyzowane - 100 g

Jak zrobić pączki domowe - wykonanie

Jeśli mamy już wszystkie powyższe składniki, możemy zabrać się za wykonanie pączków. Jak je zrobić, by się udały i były smaczne? Oto sposób przygotowania.

Do mleka dodaj 100 g cukru i pokruszone drożdże,  podgrzewaj mieszając do momentu aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (w temperaturze ok. 30-35 st. C) wsyp szklankę mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z 20 jaj oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzej do temp. ok. 30-35 st. C. cały czas mieszając trzepaczką rózgową.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość, wymieszaj go w dużej misce z masą jajeczną. Następnie wsyp 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszaj rękoma. Wyrabiaj podsypując mąką aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodaj roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

Wyrobione ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrabiaj ciasto rękoma.

Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje i formuj z nich ruloniki, które pokrój na małe kawałki. Każdy trzeba spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek, by nadać mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na około 30-45 minut.

W rondlu rozgrzej smalec do temp. 180 st. C i smaż pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Po wyjęciu odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy przestygną udekoruj.

RadioZET.pl/smakizycia.pl/SA

przepis na pączki; tłusty czwartek; jak zrobić pączki domowe; przepis na pączki tradycyjne

Oceń
Tagi