Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Kamil Nosel, Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Sałatka na Sylwestra - łatwe i szybkie przepisy na przekąski na Sylwestra

31.12.2018 15:28
xxx zet

Przepisy na sałatkę i przekąski na Sylwestra co roku na ostatni dzień przed końcem roku poszukiwane są przez wiele osób. Przepisów szukają zarówno gospodarze, którzy chcą ugościć zaproszone osoby, jak i ci, którzy zastanawiają się, co przynieść na imprezę noworoczną. Najlepsze przepisy na sałatkę na Sylwestra i przekąski zamieszczamy poniżej.

Sałatka na Sylwestra - łatwe i szybkie przepisy na przekąski na Sylwestra fot. PIXABAY

Sałatka na Sylwestra 2018/19 - przepisy łatwe, proste i szybkie na przekąski na Sylwestra. Co podać gościom? Co przynieść na imprezę sylwestrową? Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na szybkie dania.

Sałatka na Sylwestra - łatwy i prosty przepis

Przepis na sałatkę na Sylwestra zamieszczamy poniżej. Jest to łatwy i prosty przepis na sałatkę gyros.

SKŁADNIKI:

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 przyprawa Gyros lub Kebab
  • 1 duza puszka kukyrydzy
  • 1 średni słoik ogórków konserwowych
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • 1 mała kapusta pekińska
  • majonez
  • ketchup

SPOSÓB WYKONANIA:

Kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki. Wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki. Kukurydzę odcedzić, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce ułożyć warstwy: kurczak, cebula, kukurydza, ketchup, górki, majonez, kapusta. Kolejność obojętna - ważne, by kurczak był na samym dole, a kapusta na samej górze. Całość opruszyć pieprzem i solą.

Przekąski na Sylwestra - szybkie przepisy

Przekąski na Sylwestra publikujmy poniżej. Jest to szybki przepis na zapiekanki z pieczarkami. Doskonale nadadzą się do przyniesienia na noworoczną imprezę.

SKŁADNIKI:

  • 1 bagietka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła (np. klarowanego)
  • sól i pieprz
  • 150 g tartego sera np. mozzarella
  • ketchup

SPOSÓB WYKONANIA:

Bagietkę przekroić na 2 równe części, następnie wzdłuż na pół. Wyjąć trochę miąższu ze środka bułki (można wykorzystać go np. do pulpecików, kotletów). Pieczarki umyć, osuszyć i drobno posiekać na desce. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć cebulę i zeszklić ją. Dodać posiekane pieczarki, kolejną łyżkę masła i smażyć co chwilę mieszając przez około 10 minut, pod koniec doprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Farsz pieczarkowy wyłożyć we wgłębienia bułki, posypać opcjonalnie pokrojoną w kosteczkę szynkę, następnie tartym serem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia przez ok. 10 minut. Podawać z ketchupem.

RadioZET.pl/JW

Oceń