Zamknij

Tłusty czwartek 2021 - kiedy będzie w tym roku? [DATA, HISTORIA ŚWIĘTA]

05.01.2021 21:17
Tłusty czwartek 2021 - kiedy będzie w tym roku? [DATA, HISTORIA ŚWIĘTA]
fot. Shutterstock

Tłusty czwartek to ulubiony dzień w roku wszystkich łasuchów. Kiedy wypada tłusty czwartek w 2021 roku? Te oraz inne informacje na temat święta pączka znajdziecie w tym artykule.

Tłusty czwartek 2021, kiedy wypada tłusty czwartek 2021? Sprawdziliśmy, kiedy w tym roku będzie tłusty czwartek.  

Tłusty czwartek 2021 - kiedy wypada święto pączka? [DATA] 

Tłusty czwartek to staropolski zwyczaj, a zarazem wieloletnia tradycja pieczenia i jedzenia pączków oraz faworków. Statystycznie każdy Polak tego dnia zjada około 2,5 pączka. Nawet osoby dbające o linie tego dnia popuszczają pasa. 

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest świętem ruchomym. Zawsze wypada w ostatni czwartek karnawału i zależy od dnia Wielkanocy. Kiedy w tym roku wypada święto pączka? W 2021 tłusty czwartek przypada 11 lutego.  

Przepis na PĄCZKI i FAWORKI - łatwe i proste przepisy [TŁUSTY CZWARTEK] 

W Polsce w tłusty czwartek prawie wszyscy pochłaniają ogromne ilości pączków z nadzieniem oraz faworki.  W tym dniu pod znanymi cukierniami w całej Polsce ustawiają się kolejki sięgające nawet kilkuset metrów. Również w firmach oraz szkołach pracownicy i nauczyciele częstują słodyczami swoich współpracowników i uczniów. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. 

Tłusty czwartek 2021 – historia święta 

Historia tłustego czwartku sięga niepamiętnych czasów. Tego dnia świętowano odejście zimy i witano nadchodzącą wiosnę. Aby uczcić tę ważną uroczystość, organizowano uczty bogate w tłuste potrawy. Obecnie jednak w Polsce tłusty czwartek kojarzy się jedynie z pączkami i faworkami. Skąd pochodzi tradycja pączka? 

Tłusty Czwartek - przepisy dietetyczne na PĄCZKI i faworki na 2020 rok

W Polsce zwyczaj jedzenia pączków zyskał popularność w XVII wieku. Pierwotnie pączki były wyrabiane z ciasta chlebowego i smażone na głębokim tłuszczu. Wbrew temu, co znamy obecnie, kiedyś pączki były nadziewane słoniną i boczkiem. W późniejszym czasie słoninę zastąpiły migdały i orzeszki, ale nie każdy pączek był wypełniony w środku. Osoba, która trafiła na pączek z nadzieniem, mogła spodziewać się w życiu szczęścia i dostatku. W XVIII wieku do wypieku zaczęto używać drożdży. To wtedy pączki zyskały swój kulisty kształt i lekkość. Nazywane były również blinami lub babałuchami. W wersji dla dorosłych pączki nadziewano likworem lub adwokatem. 

RadioZET.pl