Zamknij

Unia Europejska marnuje SKANDALICZNE ilości jedzenia. Wyrzucamy miliardy kilogramów świeżych warzyw

Redakcja
16.08.2018 19:02
Unia Europejska marnuje SKANDALICZNE ilości jedzenia. Wyrzucamy miliardy kilogramów świeżych warzyw
fot. Shutterstock

Wyniki nowego raportu Wspólnotowego Centrum Badawczego UE szokują: rocznie wytwarzamy nawet 35,3 kg odpadów w postaci świeżych owoców i warzyw na jedną osobę. Szacuje się, że tę liczbę moglibyśmy zredukować nawet o połowę.

Nawet jedna trzecia produkowanej na świecie żywności jest marnowana

Aż trudno w to uwierzyć, ale liczby nie kłamią - gospodarstwa domowe w Unii Europejskiej marnują olbrzymie ilości jedzenia, które nie powinno trafić do śmieci. Rocznie na jedną osobę przypada nawet 35,3 kg odpadów w postaci świeżych owoców i warzyw. Autorzy nowego, szokującego raportu dowodzą w nim także tego, że tę ilość moglibyśmy z łatwością zredukować o 12,4 kg.

Zobacz także

Zobacz także

Marnujemy świeżą żywność

Wspólnotowe Centrum Badawcze UE przeprowadziło szczegółowe badania na temat marnowanej żywności w poszczególnych krajach - Niemczech, Hiszpanii, Danii, Holandii, Finlandii i Wielkiej Brytanii. Wynika z nich jasno, że nawet 50% odpadów żywnościowych wytwarzanych przez gospodarstwa domowe w Unii to świeże warzywa i owoce. "Można się tego spodziewać, biorąc pod uwagę, że stanowią one około jednej trzeciej wszystkich naszych zakupów żywnościowych, a z reguły część ich masy jest niejadalna (np. obierki, skórki). Poza tym są wysoce nietrwałe i stosunkowo tanie" - czytamy w opracowaniu.

Zobacz także

Jak zmniejszyć ilość marnowanej żywności?

Według autorów raportu skandaliczną sytuację można zmienić - według zgromadzonych danych problem jest globalny. Szacuje się, że nawet jedna trzecia całej produkowanej na świecie żywności jest marnowana. Są też eksperci, którzy twierdzą, że to i tak zaniżone liczby. Jak można więc marnować o wiele mniejsze ilości świeżych produktów? Jednym z pomysłów jest lepsze gromadzenie i przetwarzanie wyrzucanych resztek w postaci np. pestek czy obierek. Zdaniem badaczy ilość wyrzucanej żywności zmniejszyłyby także rozsądniejsze zakupy. Wiele z wytwarzanych odpadów to tzw. możliwe do uniknięcia, czyli produkty, które przeterminowały się głównie dlatego, że kupujemy ich zbyt wiele.

Zobacz także

Zobacz także

Rocznie na terenie UE marnuje się 88 milionów ton żywności

Badacze dodają też, że wpływ na ten niepokojący wynik mają różne kraje i to w różnym stopniu. Jednym z państw, które wytwarza najwięcej odpadów możliwych do uniknięcia jest np. Wielka Brytania. Kolejnym krajem na liście są np. Niemcy. Według wyników raportu wynika to również z różnic ekonomicznych pomiędzy poszczególnymi państwami członkowskimi. Nie oznacza to jednak, że winni nie są wszyscy - dlatego badacze apelują o rozsądniejsze planowanie zakupów a także oddawanie zbędnej żywności potrzebującym, dopóki jest jeszcze jadalna. Warto posłuchać!

RadioZET.pl/źródło:ScienceDirect;PAPNaukawPolsce/AG

Zobacz także