Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

10 sposobów na udane wypieki

27.11.2018 21:49

Wcale nie musisz być Master Chefem, by zachwycić wszystkich swoimi wypiekami. Wystarczy, że podczas przygotowywania słodkości będziesz przestrzegać kilku prostych zasad. Poznaj sekret udanych wypieków!

10 sposobów na udane wypieki fot. Shutterstock

Sernik opadł, makowiec nie wyrósł, ciasto czekoladowe zamiast być puszyste jak chmurka jest całkowicie płaskim zakalcem, a Ty właśnie doszłaś do wniosku, że jesteś kulinarnym beztalenciem? Spokojnie, nie załamuj się! Czasem jeden drobny błąd podczas przygotowywania słodkości może spowodować, że mimo najlepszej receptury, wypiek się nie uda. Dlatego zanim zaczniesz robić ciasta na święta, poznaj 10 zasad, których przestrzeganie sprawi, że Twoje wypieki zachwycą wszystkich gości.

Kulinarne triki na udane wypieki

  1. Jakość składników. Choć może wydawać się to banalne, pierwszą i najważniejszą zasadą, jakiej trzyma się każdy szef kuchni, jest dobra jakość produktów, które dodaje do swoich potraw. Jeden przeterminowany składnik może skutecznie zepsuć całe ciasto. Dlatego przed rozpoczęciem pieczenia upewnij się, że jajka są świeże (zamiast dodawać je od razu do masy, wbij je najpierw do osobnej miseczki), a mleko, mąka czy proszek do pieczenia – mają dobrą datę ważności.
  2. Odpowiednie proporcje. Przepis na ciasto nie jest zestawieniem przypadkowych składników, ale starannie opracowaną recepturą, którą ktoś sprawdził i spisał, dlatego przygotowując swoje wypieki, koniecznie trzymaj się podanych wytycznych i dodawaj tylko tyle poszczególnych składników, ile potrzeba. Zaburzenie tych proporcji może sprawić, że nawet z najlepszego przepisu wyjdzie zakalec. Pamiętaj też o tym, że każdy składnik ma swoją rolę i nie zawsze można go bezkarnie wymienić na inny. Dlatego staraj się jak najwierniej trzymać receptury.
  3. Właściwa temperatura składników. Temperatura produktów, które dodajesz do ciasta, nie jest obojętna dla efektu końcowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy najłatwiej je połączyć, a ciasto włożone do piekarnika od razu zaczyna się zapiekać. Dlatego produkty do ciast wyjmij z lodówki przynajmniej pół godziny przed przystąpieniem do pracy. Wyjątkiem jest ciasto kruche, do którego zawsze dodajemy zimne masło.
  4. Odpowiednie mieszanie składników. To, w jaki sposób łączysz składniki, też nie jest bez znaczenia, a każdy rodzaj ciasta wymaga nieco innego traktowania (informacje na ten temat zawsze znajdziesz w przepisie). Na przykład ciasto drożdżowe potrzebuje długiego wyrabiania, podczas gdy ciasto kruche należy zagnieść szybko, a masę na muffinki – wymieszać tylko do połączenia składników. Aby mieć pewność, że wszystkie produkty są ze sobą dobrze połączone, zamiast wyrabiać ciasto ręcznie, lepiej zrób to za pomocą robota kuchennego takiego jak MUM 4880 marki Bosch. Ten wielofunkcyjny sprzęt ma m.in. bogaty zestaw końcówek do przygotowywania ciast, mikser i wyciskarkę do cytrusów, a także daje możliwość indywidualnej rozbudowy o wyposażenie dodatkowe, np. kształtki do ciastek. Innowacyjna funkcja MultiMotion Drive pozwala na wielokierunkowy ruch zabieraków, ułatwiający mieszanie i zbieranie ciasta ze ścianek misy, w której jednorazowo możesz przygotować aż 2 kg ciasta. Z takim pomocnikiem nawet najbardziej wymagające ciasto wyjdzie perfekcyjnie.
  5. Napowietrzona mąka. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i lekkie, przesiej mąkę, zanim dodasz ją do składników mokrych. Dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych grudek i zanieczyszczeń, a także napowietrzysz ją, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste. Dobrym pomysłem jest też przesianie mąki razem z innym suchymi składnikami (np. kakao, proszkiem do pieczenia czy sodą) – wtedy masz pewność, że wszystkie produkty są dobrze połączone i będą równomiernie rozłożone w całej masie.
  6. Dobrze ubite białka. Sprawiają, że ciasto rośnie i staje się puszyste, ale często są prawdziwą zmorą wielu amatorów pieczenia, nawet tych zaprawionych w kulinarnych bojach. Tymczasem sposób na dobrze ubite białka jest banalnie prosty. Przede wszystkim należy precyzyjnie oddzielić je od żółtek – nawet odrobina żółtka może bowiem sprawić, że białka się nie ubiją. Przed ubijaniem białka należy schłodzić przez kilka minut w lodówce, a podczas ubijania – dodać do nich szczyptę soli i voilà – oto idealnie puszyste białka!
  7. Nagrzany piekarnik. Pamiętaj, by ciasto zawsze wkładać do piekarnika rozgrzanego do temperatury podanej w przepisie. Warto też włączyć termoobieg, bo dzięki temu będziesz miała pewność, że ciasto upiecze się równomiernie z każdej strony. Dobrym rozwiązaniem jest funkcja termoobiegu 3D, którą znajdziesz w piekarniku Bosch HBA314BS0. Optymalna dystrybucja ciepła na 3 poziomach równocześnie sprawia, że bez trudu możesz przygotować kilka ciast w tym samym czasie. Przejrzysty wyświetlacz LED pozwala na łatwą i intuicyjną obsługę oraz bezpośredni dostęp do funkcji czasowych, dzięki czemu swoje wypieki zawsze wyjmiesz w odpowiednim momencie. 
  8. Sposób na opadające ciasto. Twoje wypieki tuż po wyjęciu z piekarnika są pięknie wyrośnięte, po czym spektakularnie opadają? Na to też jest sposób! Kiedy czas pieczenia minie, nie wyciągaj od razu ciasta z piekarnika, ale uchyl lekko jego drzwiczki i pozwól słodkościom nieco przestygnąć wewnątrz. Następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Nigdy nie wkładaj jeszcze ciepłego wypieku do lodówki ani nie stawiaj przy otwartym oknie. Pamiętaj też, by podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo wtedy ciasto może w ogóle nie wyrosnąć.
  9. Ciasto z owocami. W przypadku wypieków, w których główną rolę odgrywają owoce, często zdarza się, że opadają one na dno. Aby do tego nie dopuścić, przed dodaniem ich do ciasta obtocz je w mieszaninie mąki pszennej i ziemniaczanej.
  10. Łatwe wyjęcie ciasta z formy. Twoje wypieki przywierają do formy i trudno je z niej wyjąć? Jeśli tak, przed pieczeniem koniecznie posmaruj blaszkę tłuszczem (np. masłem lub margaryną) i posyp mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Zamiast zwykłej metalowej formy możesz wybrać foremkę silikonową, której nie trzeba wcześniej natłuszczać, by bez trudu wyjąć z niej ciasto.

 

Artykuł powstał we współpracy z siecią sklepów AGD, RTV, Multimedia Max Elektro oraz Ogólnopolską Siecią Studiów Kuchennych Max Kuchnie.

Oceń