Wielkanocne PRZEPISY Ewy Wachowicz - przepisy na łatwe i szybkie potrawy

19.04.2019 11:59

Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz poszukiwane są przez wiele osób nawet na kilka tygodni przed świętami. Choć do Wielkanocy pozostało jeszcze trochę czasu, to już teraz wielu Polaków, by jak najlepiej się przygotować, szuka prostych i łatwych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz. Jakie dania powinny znaleźć się na świątecznym stole? Poniżej zebraliśmy dla was najlepsze propozycje.

Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - najlepsze przepisy na łatwe i szybkie potrawy wielkanocne. Co podać w święta? Jakie dania przygotować dla bliskich? Przedstawiamy najlepsze przepisy wielkanocne Ewy Wachowicz.

» Wielkanocne przepisy dietetyczne - święta w wersji fit «

Ewa Wachowicz zawodowo na szklanym ekranie zadebiutowała chwilę po zdobyciu tytułu Najpiękniejszej Studentki Świata. W Telewizji Polsat pracowała jako spikerka, a także prowadziła program "100 procent dla stu". Następnie założyła własną firmę Ewa Wachowicz - PROMISS i już jako niezależna producentka telewizyjna zrobiła swój pierwszy program - "Poradnik imieninowy". W 1998 roku rozpoczęła produkcję programu "Podróże Kulinarne Roberta Makłowicza", który nadawany był przez dziesięć lat. W 2007 roku zaczęła produkować autorski program kulinarny "Ewa gotuje".

Poniższe przepisy wielkanocne Ewy Wachowicz pochodzą ze strony internetowej ewawachowicz.pl.

» Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni «

Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - najlepsze przepisy na święta

Poniżej przedstawiamy wielkanocny przepis Ewy Wachowicz na sałatkę z selera i ananasa. Jej wykonanie jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Uśmiech na twarzach bliskich i szczęśliwe brzuchy gwarantowane :)

Składniki:

  • 2 słoiczki selera marynowanego
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka majonezu
  • 5 jajek
  • sól i pieprz

Wykonanie: Na początku gotujemy jaja na twardo. Następnie wkładamy je do zimnej wody i gdy tylko się zagotują, trzymamy je w ukropie przez 8-10 minut. Po ugotowaniu należy obtłuc skorupki, a jajka zanurzyć w zimnej wodzie po to, by łatwiej było je obrać. Seler przekładamy ze słoików na sito i lekko odciskamy. Warzywa trzeba pozbawić nadmiaru marynaty. W przeciwnym wypadku sałatka będzie kwaśna. Następnie długie wstążki selera należy posiekać na mniejsze kawałki. Z kolei ananasa odsączamy z syropu i dzielimy na cząstki. Pora należy pokroić na drobne kawałki i sparzyć na sicie gorącą wodą. Wystudzone oraz obrane jaja trzeba przekroić na pół. Żółtka wkładamy do miski, a białka siekamy w drobną kostkę. Następnie żółtka rozcieramy pałką, dodając po łyżce majonezu. Jak sos zrobi się gładki, należy wrzucić wszystkie pokrojone składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać sól i pieprz.

Stół wielkanocny - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? [POTRAWY]

Żurek na Wielkanoc - PRZEPIS Ewy Wachowicz

Przepis wielkanocny Ewy Wachowicza na żurek zamieszczamy poniżej. Do wykonania potrawy potrzebne będą m.in. przepiórcze jaja, białe kiełbasy czy suszony prawdziwek.

Składniki:

  • 6 białych kiełbas
  • zakwas
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Wykonanie: Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle w wysokim garnku. Następnie dodajemy posiekany czosnek i wszystko razem przesmażamy. Zalewamy ok. 2 l wody, dorzucamy kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i roztarty w dłoniach suszony majeranek. Dodajemy białą kiełbasę, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie ugotowaną kiełbasę przekładamy na ciepły talerz. Do garnka wlewamy zakwas na żur (tyle, by zupa była wystarczająca kwaśna i gęsta). Przykrywamy i zagotowujemy. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Przecedzamy żur i przyprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Na talerzu dekorujemy natką pietruszki.

Wielkanoc - przepis Ewy Wachowicz na makowiec z jabłkami

Składniki:

  • 130g masła
  • 300g cukru pudru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 250g maku namoczonego w mleku
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100g orzechów włoskich
  • 400g jabłek
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie (do dekoracji)

Wykonanie: Na początku należy utrzeć masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po łyżce maku (sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy). Mieszamy. Dodajemy po łyżce kaszy manny, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Później należy wmieszać posiekane orzechy włoskie i jabłka utarte na tarce jarzynowej. Dodajemy także pianę z białek - ubitą ze szczyptą soli. Przekładamy do tortownicy bądź małej blaszki. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Na końcu oblewamy płynną czekoladą i dekorujemy połówkami orzechów. 

Smacznego!

» Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jakie potrawy na święta? «

Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]

RadioZET.pl/JW

Oceń