Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni

30.03.2018 13:47
xxx zet

Wielkanoc 2018 zbliża się wielkimi krokami. Już w niedzielę 1 kwietnia zasiądziemy przy świątecznym stole, rozkoszując się wielkanocnymi przysmakami. Jakie potrawy warto przygotować? Przedstawiamy najlepsze, wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Sprawdź, co według jednej z najbardziej znanych restauratorek w Polsce powinno znaleźć się na wielkanocnym stole. 

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler fot. LUKASZ GDAK/PolskaPress/EASTNEWS

Wielkanoc 2018 coraz bliżej, dlatego już teraz warto zacząć przygotowywać się do Wielkiej Niedzieli. Co postawić na wielkanocnym stole? Sprawdź najlepsze, wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Wszystkie zamieszczone poniżej przepisypochodzą ze strony smakizycia.pl

» Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jakie potrawy na święta? «

Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek. Jest właścicielką oraz współwłaścicielką kilkunastu restauracji, m.in. POLKA, Słodki... Słony, czy Zielnik. Od kilku lat prowadzi program "Kuchenne rewolucje", a także zasiada w jury polskiej edycji MasterChefa.

» Wielkanoc 2018: życzenia, krótkie i śmieszne wierszyki SMS «

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler: jajowa ze szczawiem

Składniki:

- włoszczyzna: 250g

- szczaw: 150g

- woda: 1,5l

- mąka: 2-3 łyżki

- mleko: 250ml

- żółtka: 1-2

- masło: 30g

- sol (do smaku)

Wykonanie: Na początku obieramy i myjemy warzywa. Następnie zalewamy je wrzącą wodą, dodajemy 10g masła oraz sól i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy szczaw - myjemy, odcinamy korzonki, a połowę miksujemy. Drugą połowę natomiast należy włożyć do wazy tuż przed podaniem zupy. Następnie zmiksowany szczaw gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy wywar z warzyw, łączymy go z mlekiem wymieszanym z wodą i zagotowujemy. Potem dodajemy ugotowany szczaw i sól. Przed podaniem dokładnie mieszamy z surowymi żółtkami i roztartym masłem. Zupa smakuje doskonale z mięsnymi pulpetami, grzankami, z lanym ciastem, jajami na twardo lub ziemniakami.

Pasztet domowy według Magdy Gessler

Składniki:

- podgardle wieprzowe: 300g

- łopatka wieprzowa: 500g

- wątróbka wieprzowa: 300g

- wołowina (pręga lub łata): 500g

- grzyby suszone: 100g

- cebula: 2 sztuki

- jajka: 5 sztuk

- mleko: 0,5l

- czerstwe bułki: 2 sztuki

- smalec: 100g

- ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy

- gałka muszkatołowa

- sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki, należy obsmażyć na smalcu na silnym ogniu. Następnie przełożyć do rondla i zalać wodą, pamiętając o tym, by dodać tylko tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby, kilka ziaren ziela i jałowca oraz kilka listków laurowych. Dusimy mięso, aż będzie bardzo miękkie, prawie rozpadające się. Dopiero wtedy dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Bułki moczymy w mleku. Mięsa, grzyby oraz bułkę przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Za ostatnim razem należy użyć sitka o mniejszych otworach. Do masy dodajemy jajka i starannie wyrabiamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Następnie napełniamy foremki (3 keksówki, po ok. 1 kg każda) i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 160 stopni.

» Wielkanocne przepisy dietetyczne - święta w wersji fit «

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler: mazurek różany ucierany

Składniki:

- mąka pszenna: 300g

- masło: 200g

- cukier: 100g

- żółtka: 4

- woda

- konfitura z dzikiej róży: 1 słoik

- cukier do polewy: 200g

- sok z cytryny

Wykonanie: Początkowo zagniatamy mąkę z cukrem i masłem, dodając ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Można dolać troszkę chłodnej wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną wcześniej masłem blachę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim spód mazurka na złoty kolor. Upieczony smarujemy grubo konfiturą z róży. Następnie przygotowujemy masę. W rondelku rozpuszczamy cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszany aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Kiedy masa przestygnie, wylewamy ją na nasz mazurek. Trochę masy zostawiamy do dekoracji. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia, a na końcu dekorujemy.

Smacznego!

» Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - co podać w święta? «

RadioZET.pl/JW

Oceń