Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Michał Korościel
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jakie potrawy na święta?

30.03.2018 14:13
xxx zet

Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji, czyli gotuj z Siostrą Anastazją i Salomeą. Wielkanoc 2018 już niebawem! Jeśli jeszcze nie wiecie, co położyć na wielkanocnym stole, to przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy najlepsze przepisy Siostry Anastazji na jajka nadziewane sosem tatarski, babkę z brzoskwiniami oraz baranka wielkanocnego.

Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jakie potrawy na święta? fot. PIXABAY

Wielkanoc 2018 coraz bliżej. Jakie potrawy na święta i co położyć na wielkanocnym stole? To pytania, które zadaje sobie wielu Polaków. Przedstawiamy najlepsze wielkanocne przepisy Siostry Anastazji.

» Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni «

Siostra Anastazja jest zakonnicą, która od kilkunastu lat kształtuje kuchnię w polskich domach. Nie wprowadza rewolucji, a czerpie z tradycji to, co najlepsze i sprawia, że potrawy są jeszcze smaczniejsze. Jest doceniana przez czytelników, o czym świadczy liczba sprzedanych książek Siostry Anastazji - 4000 000 egzemplarzy. Przepisy Siostry Anastazji można przyrządzić z produktów ogólnodostępnych i są doskonałe na każdą kieszeń.

Poniżej przedstawiamy przepisy ze strony siostra-anastazja.pl

» Wielkanocne przepisy dietetyczne - święta w wersji fit «

Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jaja nadziewane z sosem tatarskim

Składniki:

- 5-6 jaj

- 10-15 dag szynki

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- sól i pieprz

Wykonanie: Na początku gotujemy jaja na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż i wybieramy żółtka. Następnie żółtka mielimy razem z szynką, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dobrze mieszamy. Połówki białek wypełniamy masą i układamy na półmisku według własnych preferencji.

› Sos tatarski

Składniki:

- 1 słoik majonezu

- 2-3 ogórki kiszone

- 1/2 słoika groszku zielonego

- 1 słoik marynowanych pieczarek

- natka pietruszki lub szczypiorek

Wykonanie: Obrane ogórki oraz pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy groszek, majonez i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy konsystencję. Aby uzyskać większa ostrość, można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku natomiast - jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. Sosem polewamy jajka oraz posypujemy drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Jakie potrawy na święta? Baranek wielkanocny według przepisu Siostry Anastazji

› Ciasto

Składniki:

- 15 dag margaryny

- 20 dag cukru kryształu

- 35 dag mąki

- 4 jaja

- 8 łyżek słodkiego mleka

- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Wykonanie: Najpierw ucieramy margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Przygotowujemy formę w kształcie baranka, smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy ciasto do połowy formy w kształcie przodu baranka i przykrywamy drugą formą stanowiącą tył baranka. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyszczamy z bułki tartej i zdobimy baranka lukrem.

› Lukier z białek

Składniki:

- 6 białek

- 60 dag cukru pudru

- sok z cytryny

Wykonanie: Białko z cukrem ucieramy wałkiem w misce, aż do powstania gęstej masy. Następnie dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeśli w trakcie ucierania zauważymy, że lukier jest za rzadki, możemy dosypać więcej cukru pudru. Lukier należy nakładać szprycą do tortu, imitując wełnę zwierzątka. 

Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - babka z brzoskwiniami

Składniki:

- 2 1/2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru kryształu

- 25 dag margaryny

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki likieru

- adwokat

- 5 jaj

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki wody

- starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie: Początkowo należy zagotować margarynę, olej, cukier, likier i wodę. Następnie studzimy, dodajemy żółtka, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszamy sztywno ubitą pianę z białek. 

› Dodatek

- 5 połówek brzoskwiń z syropu

Wykonanie: Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Przygotowanie do pieczenia: Ciasto wylewamy do formy na babkę. Następnie wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

» Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - co podać w święta? «

RadioZET.pl/JW

Oceń