Zamknij

Wielkanocne przepisy dietetyczne 2020 - łatwe i szybkie PRZEPISY fit na Wielkanoc

Jolanta Waligóra
08.04.2020 12:12
Wielkanocne przepisy dietetyczne - łatwe i szybkie PRZEPISY fit na Wielkanoc
fot. PIXABAY

Wielkanocne przepisy dietetyczne, czyli święta w wersji fit. Wielkanoc 2020 zbliża się wielkimi krokami. Dlatego już teraz warto zapoznać się z przepisami na świąteczne potrawy, dzięki czemu niezbędne produkty będzie można zakupić odpowiednio wcześniej. Przedstawiamy najlepsze przepisy dietetyczne na Wielkanoc - na faszerowane jajka, wielkanocny mazurek oraz sernik. Wszystko oczywiście w wersji ft. 

Wielkanocne przepisy dietetyczne - łatwe i szybkie PRZEPISY fit na Wielkanoc. Co przygotować lekkiego na święta wielkanocne? Jakie dania mogą znaleźć się na stole? Przedstawiamy najlepsze przepisy dietetyczne na Wielkanoc. Wszystkie przepisy pochodzą ze strony lekkowkuchni.pl

Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - co podać w święta?

Wielkanocne przepisy dietetyczne - proste i szybkie przepisy

Kto powiedział, że święta muszą być kaloryczne? Poniżej zamieszczamy dietetyczny przepis na Wielkanoc na faszerowane jajka w wersji fit!

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 opakowanie otrębów owsianych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • świeże mieszane kiełki do dekoracji

Wykonanie: Na początku należy ugotować cztery jajka na twardo (ok. 7 min), zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Następnie ostudzone jajka kroimy wzdłuż ostrym nożem, uważając przy tym, by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą małej łyżeczki wyjmujemy delikatnie jajko, a skorupki zachowujemy. W kolejnym kroku drobno siekamy szczypiorek i jajka, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy surowe jajka, ok. 5 łyżek otrębów owsianych i rzeżuchę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odłożone skorupki jaj napełniamy przygotowanym farszem. Na talerzyk wysypujemy otręby owsiane i panierujemy w nich jajka tak, by cały wierzch był przykryty otrębami. Dobrze rozgrzewamy patelnie i kładziemy na niej jajka farszem do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 4-5 minut tak, by płatki się zrumieniły, a jajko w środku było ścięte. Jajka podajemy na sałatce z kiełków.

Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - PRZEPIS na wielkanocny sernik

Składniki:

  • 1 kg chudego twarogu na serniki
  • 180 g cukru brzozowego lub cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 3 łyżki zarodków pszennych (+ do podsypania blachy)

Wykonanie: Na początku wszystkie składniki (zarodki pszenne, jajka, cukier, ser), umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, w celu połączenia składników. Następnie tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy olejem i obsypujemy zarodkami pszennymi. Masę serową wylewamy na blachę, a sernik przykrywamy folią aluminiową. Następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 90 minut. Po wystudzeniu należy wstawić sernik do lodówki na kilka godzin.

Stół wielkanocny - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? [POTRAWY]

Wielkanoc - DIETETYCZNY PRZEPIS na mazurek owsiany

Składniki: 

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 50 g cukru brzozowego
  • 4 jajka
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 białka
  • 150 dag cukru brzozowego

Wykonanie: Na początku płatki owsiane zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy cukier i mieszany do czasu, aż się rozpuści. Następnie w misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy słonecznik oraz płatki owsiane. W wysokim naczyniu widelcem mieszamy jajka z mlekiem i wlewamy do miski z płatkami. Następnie tortownicę (ok. 25 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Potem wykładamy owsianą masę, wyrównujemy powierzchnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, a następnie dokładnie studzimy. Potem bierzemy się za robienie polewy. W niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 50 ml), rozpuszczamy cukier. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i wlewamy powoli gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Następnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej polewy. Przygotowaną polewą pokrywamy ostudzone ciasto.

Smacznego!

Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jakie potrawy na święta?

RadioZET.pl/JW