Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Marcin Wojciechowski
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Wielkanocne przepisy dietetyczne - łatwe i szybkie PRZEPISY fit na Wielkanoc

19.04.2019 12:08

Wielkanocne przepisy dietetyczne, czyli święta w wersji fit. Wielkanoc 2019 zbliża się wielkimi krokami. Dlatego już teraz warto zapoznać się z przepisami na świąteczne potrawy, dzięki czemu niezbędne produkty będzie można zakupić odpowiednio wcześniej. Przedstawiamy najlepsze przepisy dietetyczne na Wielkanoc - na faszerowane jajka, wielkanocny mazurek oraz sernik. Wszystko oczywiście w wersji ft. 

Wielkanocne przepisy dietetyczne - łatwe i szybkie PRZEPISY fit na Wielkanoc fot. PIXABAY

Wielkanocne przepisy dietetyczne - łatwe i szybkie PRZEPISY fit na Wielkanoc. Co przygotować lekkiego na święta wielkanocne? Jakie dania mogą znaleźć się na stole? Przedstawiamy najlepsze przepisy dietetyczne na Wielkanoc. Wszystkie przepisy pochodzą ze strony lekkowkuchni.pl

» Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - co podać w święta? «

Wielkanocne przepisy dietetyczne - proste i szybkie przepisy

Kto powiedział, że święta muszą być kaloryczne? Poniżej zamieszczamy dietetyczny przepis na Wielkanoc na faszerowane jajka w wersji fit!

» Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni «

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 opakowanie otrębów owsianych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • świeże mieszane kiełki do dekoracji

Wykonanie: Na początku należy ugotować cztery jajka na twardo (ok. 7 min), zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Następnie ostudzone jajka kroimy wzdłuż ostrym nożem, uważając przy tym, by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą małej łyżeczki wyjmujemy delikatnie jajko, a skorupki zachowujemy. W kolejnym kroku drobno siekamy szczypiorek i jajka, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy surowe jajka, ok. 5 łyżek otrębów owsianych i rzeżuchę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odłożone skorupki jaj napełniamy przygotowanym farszem. Na talerzyk wysypujemy otręby owsiane i panierujemy w nich jajka tak, by cały wierzch był przykryty otrębami. Dobrze rozgrzewamy patelnie i kładziemy na niej jajka farszem do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 4-5 minut tak, by płatki się zrumieniły, a jajko w środku było ścięte. Jajka podajemy na sałatce z kiełków.

Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc - PRZEPIS na wielkanocny sernik

Składniki:

  • 1 kg chudego twarogu na serniki
  • 180 g cukru brzozowego lub cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 3 łyżki zarodków pszennych (+ do podsypania blachy)

Wykonanie: Na początku wszystkie składniki (zarodki pszenne, jajka, cukier, ser), umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, w celu połączenia składników. Następnie tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy olejem i obsypujemy zarodkami pszennymi. Masę serową wylewamy na blachę, a sernik przykrywamy folią aluminiową. Następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 90 minut. Po wystudzeniu należy wstawić sernik do lodówki na kilka godzin.

Stół wielkanocny - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? [POTRAWY]

Wielkanoc - DIETETYCZNY PRZEPIS na mazurek owsiany

Składniki: 

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 50 g cukru brzozowego
  • 4 jajka
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 białka
  • 150 dag cukru brzozowego

Wykonanie: Na początku płatki owsiane zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy cukier i mieszany do czasu, aż się rozpuści. Następnie w misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy słonecznik oraz płatki owsiane. W wysokim naczyniu widelcem mieszamy jajka z mlekiem i wlewamy do miski z płatkami. Następnie tortownicę (ok. 25 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Potem wykładamy owsianą masę, wyrównujemy powierzchnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, a następnie dokładnie studzimy. Potem bierzemy się za robienie polewy. W niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 50 ml), rozpuszczamy cukier. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i wlewamy powoli gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Następnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej polewy. Przygotowaną polewą pokrywamy ostudzone ciasto.

Smacznego!

» Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jakie potrawy na święta? «

RadioZET.pl/JW

Oceń