Teraz gramy

Wielkanocne przepisy dietetyczne - święta w wersji fit

30.03.2018 15:50
xxx zet

Wielkanocne przepisy dietetyczne, czyli święta w wersji fit. Wielkanoc 2018 zbliża się wielkimi krokami. Dlatego już teraz warto zapoznać się z przepisami na świąteczne potrawy, dzięki czemu niezbędne produkty będzie można zakupić odpowiednio wcześniej. Przedstawiamy najlepsze przepisy na faszerowane jajka, wielkanocny mazurek oraz sernik.

Wielkanocne przepisy dietetyczne fot. PIXABAY

Wielkanoc 2018 już niebawem! Mimo że do świąt zostało jeszcze kilkanaście dni, to o daniach, które zamierzamy postawić na stole, warto pomyśleć odpowiednio wcześniej. Jak przygotować święta w wersji fit? Przedstawiamy najlepsze wielkanocne i dietetyczne przepisy!

» Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - co podać w święta? «

Wielkanoc 2018 - kiedy wypada?

Wielkanoc, inaczej Niedziela Wielkanocna lub Wielka Niedziela to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Upamiętnia ono misterium paschalne Jezusa Chrystusa, zarówno jego mękę, śmierć, jak i zmartwychwstanie. Kiedy wypada Wielkanoc 2018? Wielki Tydzień w tym roku rozpocznie się 29 marca, kiedy wypada Wielki Czwartek. Wielki Piątek natomiast przypada na 30 marca, a Wielka Sobota na 31 marca. Z kolei Wielkanoc w tym roku wypada 1 kwietnia, a Wielki Poniedziałek 2 kwietnia.

» Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni «

Poniżej przedstawiamy wielkanocne przepisy dietetyczne ze strony lekkowkuchni.pl

Wielkanocne przepisy dietetyczne - faszerowane jajka

Kto powiedział, że święta muszą być kaloryczne? Przepis na faszerowane jajka w wersji fit!

Składniki:

- 6 jaj

- 1 opakowanie otrębów owsianych

- 1 pęczek szczypiorku

- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy

- sól ziołowa

- pieprz

- świeże mieszane kiełki do dekoracji

Wykonanie: Na początku należy ugotować cztery jajka na twardo (ok. 7 min), zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Następnie ostudzone jajka kroimy wzdłuż ostrym nożem, uważając przy tym, by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą małej łyżeczki wyjmujemy delikatnie jajko, a skorupki zachowujemy. W kolejnym kroku drobno siekamy szczypiorek i jajka, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy surowe jajka, ok. 5 łyżek otrębów owsianych i rzeżuchę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odłożone skorupki jaj napełniamy przygotowanym farszem. Na talerzyk wysypujemy otręby owsiane i panierujemy w nich jajka tak, by cały wierzch był przykryty otrębami. Dobrze rozgrzewamy patelnie i kładziemy na niej jajka farszem do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 4-5 minut tak, by płatki się zrumieniły, a jajko w środku było ścięte. Jajka podajemy na sałatce z kiełków.

Święta w wersji light - przepis na wielkanocny sernik

Składniki:

- 1 kg chudego twarogu na serniki

- 180 g cukru brzozowego lub cukru trzcinowego

- 5 jaj

- 3 łyżki zarodków pszennych (+ do podsypania blachy)

Wykonanie: Na początku wszystkie składniki (zarodki pszenne, jajka, cukier, ser), umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, w celu połączenia składników. Następnie tortownicę o średnicy ok. 20 cm smarujemy olejem i obsypujemy zarodkami pszennymi. Masę serową wylewamy na blachę, a sernik przykrywamy folią aluminiową. Następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 90 minut. Po wystudzeniu należy wstawić sernik do lodówki na kilka godzin.

» Życzenia wielkanocne 2018: śmieszne, SMS i poważne życzenia na Wielkanoc

Wielkanocne przepisy - mazurek owsiany w wersji fit

Składniki

- 250 g płatków owsianych górskich

- 50 g cukru brzozowego

- 4 jajka

- 50 g mąki pełnoziarnistej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 50 ml mleka

- 3 łyżki pestek słonecznika

- 2 białka

- 150 dag cukru brzozowego

Wykonanie: Na początku płatki owsiane zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy cukier i mieszany do czasu, aż się rozpuści. Następnie w misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy słonecznik oraz płatki owsiane. W wysokim naczyniu widelcem mieszamy jajka z mlekiem i wlewamy do miski z płatkami. Następnie tortownicę (ok. 25 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Potem wykładamy owsianą masę, wyrównujemy powierzchnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, a następnie dokładnie studzimy. Potem bierzemy się za robienie polewy. W niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 50 ml), rozpuszczamy cukier. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i wlewamy powoli gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Następnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej polewy. Przygotowaną polewą pokrywamy ostudzone ciasto.

Smacznego!

» Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - jakie potrawy na święta? «

RadioZET.pl/JW

Oceń