Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Mateusz Ptaszyński
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Zupa grzybowa na Wigilię - PRZEPISY na zupę grzybową Gessler, Wachowicz

24.12.2018 08:56

Przepisy na zupę grzybową wigilijną Magdy Gessler i Ewy Wachowicz co roku w okresie przygotowań bożonarodzeniowych poszukiwane są przez wiele osób. Z przepisu Gessler skorzystają osoby, które zupę grzybową na Wigilię wolą zrobić z suszonych grzybów, a z przepisu Wachowicz osoby, które w tym roku postawią na grzyby leśne. Przepisy można znaleźć poniżej.

Zupa grzybowa na Wigilię - PRZEPISY na zupę grzybową Gessler, Wachowicz fot. PIXABAY

Zupa grzybowa wigilijna 2018 - PRZEPISY na zupę grzybową z suszonych grzybów i nie tylko. Jak przygotować zupę na Wigilię? Przedstawiamy przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz.

» Potrawy wigilijne: nowoczesne - PRZEPISY na dania w nowej odsłonie «

Zupa grzybowa z suszonych grzybów - PRZEPIS Magdy Gessler [WIGILIA]

Zupa grzybowa na Wigilię Magdy Gessler nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania potrzeba nam m.in. grzybów suszonych, cebuli, wywaru mięsnego oraz sera korycińskiego z czarnuszką. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów według Gessler zamieszczamy poniżej.

» Potrawy wigilijne - przepisy Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia «

Składniki:

  • 20 dag grzybów suszonych (najlepiej nadbużańskich)
  • 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
  • pieprz
  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
  • ½  pęczka świeżego koperku (do posypania)
  • grzanki (opcjonalnie)

Sposób wykonania: Suszone grzyby wkładamy w niewielką ilość wody i zostawiamy na noc. Rano wyjmujemy grzyby, nie wylewając przy tym wody. Grzyby kroimy w paseczki. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce (jedynie pora kroimy w paseczki). Następne siekamy drobno cebulę i szklimy na maśle, w garnku do gotowania zupy. Kiedy cebula zrobi się miękka, do garnka wkładamy grzyby oraz starte warzywa. Chwilę mieszamy, a potem całość zalewamy gorącym wywarem, dodając wodę z moczenia grzybów. Gotujemy przez ok. 45 minut na małym ogniu (składniki mają być miękkie, a smaki powinny się połączyć). Następnie doprawiamy pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania zupy wkładamy do niej ser koryciński pokrojony w kostkę. Zupę posypujemy koperkiem. Podajemy z grzankami lub bez.

» 12 potraw wigilijnych: symbolika i lista tradycyjnych potraw na wigilię «

Zupa grzybowa na Wigilię - przepis Ewy Wachowicz

W przepisie na zupę grzybową wigilijną Ewy Wachowicz nie znajdziemy - jak w przepisie powyżej - suszonych grzybów. Do jej wykonania niezbędne nam będą grzyby leśne. Sposób wykonania i szczegółowe składniki zamieszczamy poniżej.

Składniki:

  • 500 g - grzybów leśnych
  • 1 - cebula
  • 2 łyżki - masła
  • ½ kieliszka - porto
  • 1 l - wywaru jarzynowego
  • 1 pęczek - natki pietruszki
  • 1 szklanka - kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania: Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) gotujemy wywar. Następnie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Grzyby kroimy, delikatnie mieszamy z cebulą i lekko smażymy, po czym dodajemy do wywaru. Na patelnię wlewamy porto, wymywamy smak i przelewamy do zupy. Gotujemy do miękkości przez ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Na talerzu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

» Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz czerwony? [PRZEPISY WIGILIJNE] «

» Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie Magdy Gessler [TRADYCYJNY PRZEPIS]

RadioZET.pl/JW

Oceń