Oceń
Przepisy na zupę grzybową wigilijną Magdy Gessler i Ewy Wachowicz co roku w okresie przygotowań bożonarodzeniowych poszukiwane są przez wiele osób. Z przepisu Gessler skorzystają osoby, które zupę grzybową na Wigilię wolą zrobić z suszonych grzybów, a z przepisu Wachowicz osoby, które w tym roku postawią na grzyby leśne. Przepisy na zupę grzybową na Wigilię zamieszczamy poniżej.
Zupa grzybowa wigilijna 2020 - PRZEPISY na zupę grzybową z suszonych grzybów i nie tylko. Jak przygotować zupę na Wigilię? Przedstawiamy szczegółowe informacje i sprawdzamy przepisy na zupę grzybową według Magdy Gessler i Ewy Wachowicz.
Potrawy wigilijne: nowoczesne - PRZEPISY na dania w nowej odsłonie
Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów - PRZEPIS Magdy Gessler [WIGILIA 2020]
Zupa grzybowa wigilijna Magdy Gessler nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania potrzeba nam m.in. grzybów suszonych, cebuli, wywaru mięsnego oraz sera korycińskiego z czarnuszką. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów według Gessler zamieszczamy poniżej.
Potrawy wigilijne - przepisy Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia
Składniki:
- 20 dag grzybów suszonych (najlepiej nadbużańskich)
- 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
- pieprz
- 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
- ½ pęczka świeżego koperku (do posypania)
- grzanki (opcjonalnie)
Sposób wykonania: Suszone grzyby wkładamy w niewielką ilość wody i zostawiamy na noc. Rano wyjmujemy grzyby, nie wylewając przy tym wody. Grzyby kroimy w paseczki. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce (jedynie pora kroimy w paseczki). Następne siekamy drobno cebulę i szklimy na maśle, w garnku do gotowania zupy. Kiedy cebula zrobi się miękka, do garnka wkładamy grzyby oraz starte warzywa. Chwilę mieszamy, a potem całość zalewamy gorącym wywarem, dodając wodę z moczenia grzybów. Gotujemy przez ok. 45 minut na małym ogniu (składniki mają być miękkie, a smaki powinny się połączyć). Następnie doprawiamy pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania zupy wkładamy do niej ser koryciński pokrojony w kostkę. Zupę posypujemy koperkiem. Podajemy z grzankami lub bez.
12 potraw wigilijnych: symbolika i lista tradycyjnych potraw na wigilię
Zupa grzybowa na Wigilię - przepis Ewy Wachowicz na grzybową
W przepisie na zupę grzybową wigilijną Ewy Wachowicz nie znajdziemy - jak w przepisie powyżej - suszonych grzybów. Do jej wykonania niezbędne nam będą grzyby leśne. Sposób wykonania i szczegółowe składniki zamieszczamy poniżej.
Sałatka na święta - PRZEPIS na łatwe i pyszne sałatki na Wigilię i Boże Narodzenie
Składniki:
- 500 g - grzybów leśnych
- 1 - cebula
- 2 łyżki - masła
- ½ kieliszka - porto
- 1 l - wywaru jarzynowego
- 1 pęczek - natki pietruszki
- 1 szklanka - kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie Magdy Gessler [TRADYCYJNY PRZEPIS]
Sposób wykonania: Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) gotujemy wywar. Następnie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Grzyby kroimy, delikatnie mieszamy z cebulą i lekko smażymy, po czym dodajemy do wywaru. Na patelnię wlewamy porto, wymywamy smak i przelewamy do zupy. Gotujemy do miękkości przez ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Na talerzu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz czerwony? [PRZEPISY WIGILIJNE]
RadioZET.pl
Oceń artykuł

