Zamknij

Jak usunąć konto na Facebooku? Skuteczny sposób na skasowanie danych 2020

Weronika Domoradzka
25.03.2020 10:43
Facebook - jak usunąć konto? Trwałe usunięcie konta na Facebooku
fot. pixabay.com

Usunięcie konta na Facebooku nie jest proste. Nic dziwnego, w końcu po usunięciu wszystkich danych nie można odzyskać do nich dostępu. Co zrobić, jeśli jednak jesteśmy zdecydowani i chcemy usunąć swoje konto na Facebooku? Sprawdzamy, czy jest skuteczny sposób na skasowanie danych.

Jak usunąć konto na Facebooku? Trwałe i skuteczne usuwanie konta na FB powinno być przemyślaną decyzją, ponieważ tych działań nie będziemy już mogli cofnąć. Po usunięciu konta na Facebooku utracimy wszystkie dane, które posiadaliśmy w serwisie. Sprawdzamy szczegółowe informacje na temat dezaktywacji i usuwania konta na FB, jak to zrobić i co później dzieje się z naszymi danymi.

» Jak usunąć konto na Snapchacie? Sposób na trwałe usunięcie konta «

Usunięcie konta na Facebooku - jak to zrobić?

Jeśli nie chcemy dłużej korzystać ze swojego konta na Facebooku, możemy je usunąć. Po wejściu w ustawienia znajdziemy jednak jedynie opcję "dezaktywuj". Jest ona dużo bezpieczniejsza, ponieważ pozwala nam ona na ponowne korzystanie z konta w dowolnej chwili, jeśli zmienimy zdanie. Jednocześnie profil konta nie będzie już widoczny dla innych użytkowników Facebooka i nie będą mogli oni Cię znaleźć. Jedynie niektóre informacje, wciąż mogą być widoczne dla Twoich znajomych, np. wysłane przez Ciebie wiadomości.

» GIFy na Instagramie i Snapchacie - dlaczego zniknęły i czy wrócą?

Jak dezaktywować konto na Facebooku? Aby to zrobić należy kliknąć w menu konta w prawym górnym rogu strony, a następnie wybrać "Ustawienia". Zostaniemy przekierowani na kolejną stronę, gdzie w kolumnie po lewej stronie należy wybrać ustawienia "Ogólne", a następnie wybrać opcję "Zarządzaj swoim kontem". Po przewinięciu ekranu w dół znajdziemy tam opcję "Dezaktywuj swoje konto".

Czy widać screena na Facebooku, relacji na FB i na Messengerze 2020?

facebook2
facebook1

» Jak zmienić profil na Facebooku na prywatny i tylko dla znajomych?

Jak usunąć konto na Facebooku?

Opcja usunięcia konta na Facebooku ta nie jest tak łatwo dostępna, aby uniknąć przypadkowego usunięcia konta przez użytkownika. Można ją znaleźć dopiero w Dziale Pomocy, a po kliknięciu w odpowiedni link zostaniemy przekierowani na stronę z formularzem do uzupełnienia.

Trwałe usunięcie konta na FB oznacza, że nie będziemy mieć możliwości jego ponownego aktywowania ani pobrania jakichkolwiek dodanych do niego treści lub informacji. Przed wysłaniem prośby o usunięcie konta na Facebooku warto pobrać kopię swoich danych. Aby trwale usunąć konto na Facebooku należy

udać się pod ten link

.

Konto usuwane jest po kilku dniach od chwili otrzymania wniosku. W tym momencie mamy jeszcze możliwość zmiany zdania - jeśli w ciągu kilku dni od daty zgłoszenia zalogujemy się do konta na Facebooku ponownie, spowoduje to anulowanie polecenia usunięcia. Usunięcie danych przechowywanych w kopiach zapasowych może zająć do 90 dni. W tym czasie nasze dane nie są dostępne na Facebooku.

» Facebook: ZACZEPKI - gdzie sprawdzić zaczepki na Facebooku i jak kogoś zaczepić?

Warto także pamiętać, że niektóre dane nie są zachowywane na bezpośrednio na naszym koncie. Mogą to być na przykład konwersacje ze znajomymi - po usunięciu naszego konta znajomy nadal może zachować otrzymane od nas wiadomości, nawet jeśli nasze konto zostanie trwale usunięte.

Więcej informacji na temat dezaktywacji i usuwania konta na FB można znaleźć 

w tym miejscu

.

» Facebook - jak wylogować się z innych urządzeń: na komputerze, telefonie lub tablecie?

Tinder - jak usunąć konto na Tinderze trwale na komputerze i w aplikacji?

RadioZET.pl/KP

usunięcie konta na FB / jak usunąć FB / dezaktywacja konta na Facebooku / usunięcie konta na Facebooku