Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Ewelina Pacyna, Michał Adamski
Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Grzyby jadalne: lista [NAJPOPULARNIEJSZE GRZYBY, POLSKA]

03.10.2019 16:10

Opis grzybów jadalnych może przydać się wszystkim, którzy jeszcze w tym roku wybiorą się na zbiory do lasów. Często choć widzimy już jeden z nich, mamy wątpliwości, czy po spożyciu nie zatrujemy się. Opis polskich grzybów jadalnych pomoże rozwiać te wątpliwości. 

Grzyby jadalne: lista [NAJPOPULARNIEJSZE GRZYBY, POLSKA] fot. pixabay.com

W tym artykule zamieszczamy:

- Opisy grzybów jadalnych
- Listę grzybów jadalnych w Polsce

>> Dni wolne od pracy 2020 - KALENDARZ dni wolnych, świąt i długich weekendów

Grzyby jadalne: lista [POLSKA]

Lista grzybów jadalnych w Polsce zawiera liczy kilkadziesiąt pozycji. Podajemy podwójne - polskie i łacińskie - nazwy każdego z nich. 

• borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) (Boletus edulis Bull ex Fr.)
• koźlarz babka (wszystkie odmiany) (Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.)
• koźlarz grabowy (Leccinum griseum (Quel.) Sing.)
• koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) (Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray)
• maślak pstry (Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze)
• maślak sitarz (Suillus bovinus (L. ex Fr.) O. Kuntze)
• maślak ziarnisty (Suillus granulatus (L.) O. Kuntze)
• maślak zwyczajny (Suillus luteus (L.) S. F. Gray)
• maślak żółty (Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch)
• piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus (Bull.) Quel)
• piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel)
• podgrzybek brunatny (Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb)
• podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus (L.) Quel)
• podgrzybek złotawy (Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel)
• czubajka kania (Macrolepiota procera (Soop.) Sing)
• gąska zielonka (Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund ex Nannf)
• kolczak obłączasty (Hydnum repandum L.)
• lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides (L.) Pers)
• lejkówka wonna (Clitocybe odora (Bull.) Kummer)
• mleczaj rydz (Lactarius deliciosus Fr)
• mleczaj smaczny (Lactarius volemus Fr)
• opieńki (Armillaria mellea sensu lato (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst., syn. Armillaria (Fr.: Fr) Staude, syn. Armillaria mellea comple, tylko młode owocniki)
• pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus (Lange) Sing. Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
• pieczarka lśniąca (Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
• pieczarka ogrodowa (Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
• pieczarka polna (Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
• pieczarka szlachetna (Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
• pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
• pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius Fr)
• płachetka kołpakowata (Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst)
• twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades (Bolt.) Fr)
• boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer)
• twardziak (Shii-take) (Lentinus edodes (Berck.) Singer, syn. Lentinula edodes (Berk.), Pegler)
• łuskwiak nameko (Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito)
• łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis (Schaff.) Sing. Et Smith syn. Pholiota mutabilis (Fr.) Kummer, pochodzący wyłącznie z uprawy)
• pochwiak pochwiasty (Volvariella volvacea (Bull. Ex Fr.) Sing. Syn. Volvaria volvacea (Bull.) Sacc)
• trufla letnia (Tuber aestivum Vitt)
• trufla zimowa (Tuber brumale Pico & Vitt)
• trufla czarnozarodnikowa (Tuber melanosporum Vitt)
• trzęsak morszczynowaty (Tremella fuciformis Berk.)
• ucho bzowe (Hirneola auricula-judae (Bull. ex St. Amans) Berk. Syn. Auricularia auricula-judae (Bull.) West. Auricularia auricula (L. ex Hooker) Underwood)
• uszak gęstowłosy, „grzyby mun” (Auricularia polytricha (Mont.) Sacc. Syn. Hirneola polytricha Mont.

>> Jesień 2019 - kiedy pierwszy dzień jesieni kalendarzowej i astronomicznej? [DATA]

Opis grzybów jadalnych: najpopularniejsze grzyby

Poniżej podajemy opis najpopularniejszych grzybów jadalnych ,które można znaleźć w polskich lasach.

  • Borowik szlachetny:– gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae). W Polsce często spotykany zwłaszcza w górach, rzadziej na niżu, zwykle rzadki w okolicach wielkich miast. Aromatyczny grzyb jadalny o szerokich zastosowaniach w kuchniach europejskich. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
  • Maślak zwyczajny: Średnica 4 – 12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy. Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki. Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.
  • Podgrzybek brunatny: Rozmiar dochodzi do 15 cm średnicy. Kapelusz jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami.
  • Gąska zielonka - owocnik zielonki zazwyczaj ma ok. 10 cm. Kapelusz u młodych okazów jest kulisty bądź dzwonkowaty, często o wywiniętych brzegach. Starsze osobniki charakteryzują się z kolei szerokim kapeluszem, który z czasem staje się wklęsły. Owocnik ma barwę żółtozieloną i jest nieco jaśniejszy na brzegach, które mogą przybierać oliwkowy odcień. Na powierzchni kapelusza występują czasami drobne łuski, zaś starsze grzyby mają nieco popękaną strukturę. Po deszczu owocniki stają się śliskie i maziste. Z kolei blaszki gąski żółtej są gęsto rozmieszczone. Tuż przy trzonie bywają wykrojone ząbkiem. Ich barwa może być jasnożółta lub przybierać odcień intensywnej żółci. Ich długość jest nieregularna.
  • Mleczak rydz: kapelusz średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej lub w różnych odcieniach pomarańczowej, czasami z domieszką zieleni. U młodych owocników pokrój kapelusza jest wypukły, dojrzewający wklęsły, z płytkim wgłębieniem na środku, u starych okazów lejkowaty, długo z podwiniętymi brzegami. Pokryty śluzowatą skórką przy dużej wilgotności powietrza.

QUIZ: Co to za grzyb? Spójrz na zdjęcie i odgadnij jego nazwę

RadioZET.pl/ekologia.pl/PZ

Oceń