Słuchaj
Michał Korościel, Damian Michałowski
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik, Kamil Nosel
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Malta od kuchni. Tego musisz spróbować!

27.04.2018 09:26

Malta serwuje wszystkim przybywającym prawdziwą mieszankę kulturowo-kulinarną. W tamtejszej kuchni widać wpływy brytyjskie, francuskie, włoskie i tureckie. Znajdziemy też autentycznie maltańskie potrawy z wpływami śródziemnomorskimi. Tak też jest w przypadku napoju Kinnie, który powstaje z gorzkiej pomarańczy uprawianej w rejonie Morza Śródziemnego. To coś dla spragnionych… również wakacyjnych wrażeń.

Malta - kuchnia fot. Fotolia

Na Malcie wybór różnorodnych lokali gastronomicznych jest naprawdę szeroki. Znajdziemy pizzerie specjalizujące się w daniach z makaronu, bary przekąskowe i restauracje dla znawców kuchni. Wybierasz się na wyspę i zastanawiasz się, czego warto spróbować? Podpowiadamy. 

Kinnie – król wśród maltańskich napojów

To bez wątpienia najpopularniejszy napój na Malcie. Jest lekko gazowany, ma specyficzny, bursztynowy kolor i doskonale gasi pragnienie w upalne dni. W czym tkwi sekret Kinnie? W charakterystycznym słodko-gorzkim smaku, który powstaje z połączenia naturalnych ekstraktów z gorzkich pomarańczy chinotto (uprawianych wyłącznie w rejonie Morza Śródziemnego) oraz kilkunastu aromatycznych ziół i przypraw.

Kinnie to napój z tradycją. Został stworzony w 1952 roku przez maltańską firmę Simonds Farsons Cisk. Miał stanowić alternatywę dla produktów typu coca-cola. I został bardzo pozytywnie przyjęty. Nie tylko na Malcie, ale w wielu krajach na całym świecie (w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Kanadzie, Australii, Libii i również w Polsce!) – jego smak okazał się zdecydowanie ciekawszy od zagranicznego odpowiednika.  

kinnie

Kinnie najlepiej smakuje schłodzone. Idealnie sprawdza się jako drink bezalkoholowy (podany z lodem i plastrem pomarańczy czy cytryny), choć równie dobrze komponuje się z popularnymi alkoholami, tworząc oryginalne drinki alkoholowe.

Ten bursztynowy napój bez problemu znajdziemy w niemal każdym sklepie na wyspie. Każdy, kto chociaż raz go spróbował przyznaje, że jego mocny i wyrazisty smak trudno porównać z jakimkolwiek innym. Warto kupić butelkę Kinnie jako pamiątkę z wakacji lub po prostu poszukać w jednym z polskich sklepów. 

Tradycyjne potrawy wyspy

Jednym ze specjałów czysto lokalnych jest Fenek, czyli potrawka z królika na czerwonym winie. To danie niezwykle popularne wśród przybywających tu turystów, dlatego można je znaleźć w prawie każdej restauracji. Jak głosi legenda, twórcami tego dania byli Kawalerowie Maltańscy, zapaleni myśliwi, którzy docenili niezwykły smak króliczego mięsa. Mieli oni prawo jeść królika przez cały rok, podczas gdy pozostali mieszkańcy wyspy mogli sobie na to pozwolić jedynie 29 czerwca, w dniu fiesty Świętego Piotra i Pawła. 

Na wyspie bardzo znane i lubiane są również zupy przygotowywane z lokalnych składników. Warto spróbować Soppa tal-armla, czyli zupę jarzynową podawaną z kozim serem oraz Kawlatę – z dodatkiem wieprzowiny lub maltańskich kiełbasek. 

Talerz „maltańskich niespodzianek”

Jeśli macie ochotę spróbować kilku specjałów maltańskiej kuchni podczas jednej wizyty w restauracji, warto zamówić Maltese platter, czyli po prostu talerz specjałów wyspy. To coś w rodzaju hiszpańskich tapas (przekąsek) – oczywiście z maltańskimi specjałami w roli głównej. Co znajdziemy na talerzu? Oliwki, kapary, suszone pomidory, pastę z fasoli, maltańskie kiełbaski oraz kozi ser.

Maltese platter fot. Shutterstock

Jako dodatek do przekąsek doskonale sprawdzi się maltański chleb, najlepiej z oliwą (Hobz biz-zejt). Podobno każdy Maltańczyk zjada średnio kilogram tego chleba dziennie! I nie ma się czemu dziwić – smakują naprawdę dobrze. 

Włoskie smaki na Malcie?

Tak, wyspa słynie z potraw włoskiego pochodzenia. I nie powinno nas to dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że zaledwie 80 km od niej leży Sycylia. Właśnie dlatego w niemal każdy maltańskim lokalu możemy zamówić pizzę czy makarony. Szczególnie godne polecenia są makarony z owocami morza. Pizze nie są tak dobre jak te włoskie, ale świetnie sprawdzają się jako przekąska kupowana w kawałkach. Warto spróbować pizzy Maltija ze składnikami produkowanymi i uprawianymi na wyspie, m.in. maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem.

Popularnym daniem Malty jest też timpana (pochodząca od włoskiej Timballo). To smaczna zapiekanka przygotowywana, m.in. z makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, żółtego sera,  parmezanu oraz przypraw. Zwykle danie podawane jest w większych porcjach. 

Na Malcie możemy spróbować też cannoli – czyli słodkiego specjału, którego ojczyzną jest właśnie Sycylia. Są to po prostu słodkie rurki nadziewane kremem i podawane z owocami. 

radiozet.pl/NC

Akcja Partnerska – Na Maltę z Radiem Zet