Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Podróż śladami najlepszych przypraw świata

03.04.2018 08:30

Niektórzy nie wyobrażają sobie przygotowywania posiłków bez dodawania odpowiednich przypraw. I nie ma się czemu dziwić, bo to właśnie one nadają potrawom walorów smakowych, zapachowych, a czasem nawet wizualnych. Cynamon, oregano, majeranek, imbir, rozmaryn czy kurkuma — każda z tych przypraw jest inna, każda na swój sposób wyjątkowa, każda potrafi odmienić los danej potrawy. Wyruszamy we wspólną podróż śladami najlepszych przypraw świata…

Przyprawy świata fot. Shutterstock

Już w starożytności dostrzegano niezwykłą wartość przypraw. Były traktowane jak waluta, czasami nawet cenniejsza niż złoto. Aby je zdobyć, organizowano kosztowne wyprawy i toczono wojny o tereny, na których je uprawiano. Chociaż tamte czasy dawno odeszły w niepamięć, do dziś zachował się zapach i smak najlepszych przypraw pochodzących z różnych zakątków naszej ziemi.

Czy wiecie, że kraj pochodzenia jest gwarancją smaku?

Tak, wszystko się zgadza. Miejsce dojrzewania roślin i warunki wzrostu danej przyprawy decydują o jej wyrazistym smaku i aromacie. To niezwykle ważne, bo przecież za sprawą przypraw cały kulinarny świat jest w zasięgu naszej ręki! Dodając odrobinę cynamonu lub kurkumy, możemy przenieść się do Azji. Przyprawiając danie rozmarynem czy imbirem, poczujemy afrykański klimat. A wzmacniając smak potrawy gorczycą czy zielem angielskim, mamy szansę odkryć tajemnice kuchni Ameryki Północnej.

knorr

W tę niezapomnianą, niezwykle aromatyczną podróż po smakach i zapachach z całego świata możemy się wybrać z marką Knorr. Wszystko dzięki nowej linii przypraw pochodzących z konkretnych krajów, w których mają one optymalne warunki do wzrostu.

AZJA — W KRÓLESTWIE SMAKÓW I ZAPACHÓW

Azja, za sprawą korzystnego klimatu monsunowego oraz żyznych gleb w zachodniej części kontynentu, ma doskonałe warunki do uprawy różnorodnych przypraw. Jak mówią niektórzy: „to prawdziwe królestwo smaków i zapachów”. Azjatyckie przyprawy dotarły do Europy jedwabnym szlakiem dzięki słynnym wyprawom Marco Polo. I mamy być za co wdzięczni znanemu podróżnikowi, ponieważ bez nich nasze życie byłoby… bez smaku.

Wietnam — tam, gdzie (nie tylko) pieprz rośnie

•  Pieprz czarny
To jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Pieprz czarny ze swoim ostrym smakiem i intensywnym zapachem świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. A gdzie tak naprawdę pieprz rośnie? W Wietnamie. Pnącza rośliny, z której jest pozyskiwany, intensywnie porastają tereny Wietnamu, czyniąc go jednym z największych producentów pieprzu.

•  Cynamon
Uznawany jest tak naprawdę za „praojca” wszystkich przypraw. W starożytności cynamon był synonimem dostatku, a handel nim przynosił ogromne zyski. W czym tkwi wyjątkowość tej przyprawy? W jej niesamowitym aromacie i smaku, który doskonale łączy się z deserami i świetnie sprawdza się jako dodatek do grzańca (szczególnie zimą).

Cynamon fot. Shutterstock

Indonezja — przyprawy cenniejsze niż złoto

• Goździki
Goździki są bardzo dobrze znane wszystkim miłośnikom grzanego wina czy też „zimowej” herbaty. Cechują się intensywnym aromatem i mocnym smakiem, którego nie da się zastąpić żadną inną przyprawą.

Kiedyś goździki były nawet cenniejsze niż złoto. Podobno, jeszcze w XV wieku, za kilogram tej przyprawy trzeba było zapłacić… 7 gramów czystego złota! Goździki to tak naprawdę wysuszone, niedojrzałe pączki kwiatowe drzewa zwanego goździkowcem korzennym.

• Gałka muszkatołowa
Do Europy przyprawa ta dotarła w okresie średniowiecza — była wówczas niezwykle cenna. Obecnie jej ostro-gorzkawy smak i charakterystyczny aromat są w kuchni niemal niezastąpione. Gałka muszkatołowa wykorzystywana jest do przyprawiania mięs, nadawania aromatu pikantnym potrawom i wzmacniania smaku ciast oraz deserów.

Indie — azjatycka kraina przypraw

• Kurkuma
Kurkuma, w kolorze zachodzącego słońca, uprawiana jest w krajach azjatyckich od setek lat. Ceni się ją jako przyprawę nadającą potrawom intensywną barwę i orientalny smak. W Indiach kurkuma nazywana jest złotem — nie tylko ze względu na charakterystyczny kolor, ale także fakt, że według hinduskich przepowiedni przynosi szczęście.

• Kmin rzymski
Kmin rzymski, nazywany także kuminem, skutecznie nadaje różnym potrawom wyrazistości i pikanterii. Stanowi jeden z głównych składników popularnej przyprawy curry, podkreślając smak dań z ryżu, warzyw oraz potraw mięsnych. Doskonale pasuje też do dań kuchni meksykańskiej, jak chociażby słynnych tortilli z mięsem. Podobno niezwykłe właściwości kulinarne kminu rzymskiego znano już starożytnej Grecji i Cesarstwie Rzymskim — stąd też wzięła się jego nazwa.

• Chili
Ostre papryczki uprawiane w gorącym słońcu Indii mają wielu zwolenników, jak i przeciwników. Nie ulega jednak wątpliwości, że charakteryzuje je doskonała jakość oraz wyjątkowy smak.

A w czym tkwi sekret chili? W ostrości smaku, którą nadaje potrawom. Bardzo dobrze pasuje do kuchni meksykańskiej, potraw mięsnych, sosów, a nawet… gorzkiej czekolady. Jeśli dodajemy chili do naszych dań, warto mieć pod ręką szklankę wody.

Przyprawy świata fot. Shutterstock

Turcja przyprawami pachnąca

• Oregano
To jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni włoskiej. Bo któż z nas wyobraża sobie tradycyjną pizzę lub spaghetti z sosem bolognese bez tego aromatycznego zioła? Oregano doskonale podkreśla też smak i aromat zup, potraw mięsnych, a nawet… likierów i nalewek. Oregano występuje naturalnie w suchym i gorącym klimacie Azji Zachodniej.

• Liść laurowy
Znana w polskiej kuchni przyprawa pochodzi z drzew laurowych rosnących w ciepłym klimacie Turcji. Do czego najczęściej wykorzystujemy liść laurowy? Jest sprawdzonym dodatkiem m.in. do zup, duszonych potraw oraz marynat. Zanim odkryto niezwykłą wartość liści laurowych jako przyprawy, wykorzystywane je ku czci bohaterom i w celu ochrony przesądnych.  

EUROPA O ZAPACHU PRZYPRAW

Klimat Europy jest znacznie łagodniejszy niż w Azji czy Afryce. Wpływa to oczywiście na występowanie określonych przypraw w tej części świata. Jakich? Na przykład wyrazistej i aromatycznej papryki słodkiej oraz ostrej, pochodzących prosto z Hiszpanii. A czym może pochwalić się Polska? Kminkiem i tymiankiem — przyprawami niezastąpionymi w tradycyjnych potrawach.

Czerwone „bogactwo” Hiszpanii

• Papryka słodka i ostra
Hiszpania to królestwo papryki w jej dwóch odsłonach — słodkiej i ostrej. Dzięki dogodnym warunkom do wzrostu słodką cechuje wyważony smak i intensywny zapach. Właśnie dlatego idealnie pasuje jako dodatek do potraw mięsnych, sosów, wędlin, sałatek czy dań rybnych.

Z kolei ostra papryka w ciepłym klimacie staje się wyrazista i aromatyczna, znakomicie podkreślając smak pikantnych potraw. Doskonale pasuje do dań kuchni meksykańskiej, włoskiej, indyjskiej. Czerwone przyprawy nadają też piękną i intensywną barwę potrawom. Aż chce się jeść!

Papryka ostra fot. Shutterstock

Jak smakuje Polska?

• Kminek
Doskonale sprawdza się jako uzupełnienie smaku wielu tradycyjnych potraw, m.in. sałatek, kapusty, zup oraz wypieków (np. chleba czy paluszków). Polska jest światowym liderem w produkcji kminku, a nasze uprawy są wysoko cenione na świecie. Mamy powód do dumy!

• Tymianek
Tymianek przywędrował do Polski z rejonów Morza Śródziemnego. Wyróżnia się przyjemnym, nieco ostrym zapachem, który nadaje przygotowywanym potrawom wyrazisty smak i aromat. Odrobina tymianku wzbogaci smak mięs i sosów, ale również idealnie sprawdzi się w połączeniu z warzywami.

AROMATYCZNA AFRYKA

Gorący klimat Afryki stwarza doskonałe warunki do wzrostu popularnych przypraw. Któż z nas nie zna rozmarynu czy imbiru? A ich ojczyzną są właśnie afrykańskie kraje — Maroko i Nigeria. I nie trzeba wcale wyjeżdżać, aby przenieść się na moment do tego wyjątkowego, kulinarnego świata. Wystarczy odrobina chęci… i przyprawy oczywiście.

• Rozmaryn z Maroko
Dojrzewająca w gorącym klimacie Afryki Północnej przyprawa kusi intensywnym aromatem. Rozmaryn świetnie spisuje się w roli dodatku do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale uzupełnia też smak pizzy, sosów czy pieczonych ziemniaków.

W wierzeniach ludowych rozmaryn przedstawiany jest jako symbol miłości i wierności. Jedno jest pewne — rozmaryn dochowuje wierności przyprawianym przez niego potrawom.

• Imbir z Nigerii
Wyrazisty w smaku i niezwykle aromatyczny imbir używany jest w sztuce kulinarnej już od tysięcy lat. W czym tkwi sekret tej przyprawy? Doskonale podkreśla aromat potraw i nadaje im charakterystycznego cierpkiego posmaku. Imbirem warto przyprawiać mięsa, sałatki oraz orientalne zupy. Bardzo dobrze sprawdza się też jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.

Przyprawy fot. Shutterstock

KRAJE ŚRÓDZIEMNOMORSKIE

• Majeranek
To bliski kuzyn oregano oraz stały towarzysz różnego rodzaju sosów i kiełbasek. Często wykorzystuje się go w potrawach kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, a także polskiej. W czasach rzymskich majeranek używany był do rzucania zaklęć miłosnych. Ale to nie koniec „ważnych ról” w historii majeranku. Przyprawę stosowano do warzenia piwa… dopóki nie zastąpił jej chmiel.

Majeranek przywędrował do krajów basenu Morza Śródziemnego z Bliskiego Wschodu. To tutaj zyskał idealne warunki do uprawy, dzięki czemu do dziś możemy cieszyć się jego niezwykłym smakiem i aromatem.

KULINARNA PODRÓŻ PO AMERYCE PÓŁNOCNEJ

A może tak przenieść się na moment do zupełnie odmiennej strefy klimatycznej i poznać pochodzenie przypraw znanych z naszej kuchni? Czemu nie!

• Gorczyca z Kanady
Chłodny klimat Kanady stwarza optymalne warunki dla uprawy gorczycy. Przyprawa ta charakteryzuje się wyjątkowym, ostrawym smakiem, który nie tak łatwo zastąpić.

Gorczyca jest nieocenionym dodatkiem do tłustych mięs i wędlin oraz różnych sosów. Co więcej, stanowi podstawę do sporządzania musztardy oraz… zapasów zimowych, np. ogórków konserwowych czy marynowanych grzybków.

• Ziele angielskie z Meksyku
Ziele angielskie nie pochodzi z Anglii, jak mogłaby wskazywać jego nazwa, lecz z Meksyku, gdzie zbierane jest wprost z dziko rosnących drzew. Duże znaczenie w uprawie tej przyprawy mają oczywiście żyzne gleby i podrównikowy klimat.

Ziele angielskie posiada wiele olejków eterycznych, dzięki którym ma nie tylko aromatyczny zapach, ale też ostry, intensywny smak. Przyprawa świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do zup, sosów, marynat mięsnych, przetworów, ale również deserów. Wiedzieliście, że jest niezastąpionym składnikiem piernika?

Ziele angielskie fot. Shutterstock
"

Jako człowiek od wielu lat podróżujący i gotujący zarazem, dobrze wiem, że pochodzenie określonych produktów spożywczych ma kolosalne znaczenie dla ich jakości i końcowego kulinarnego efektu. Dotyczy to zwłaszcza przypraw, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Ów smakowy fundament każdego posiłku jeszcze nigdy nie był tak mocny i solidny. Knorr w Polsce proponuje swoim klientom przyprawy z konkretnych krajów wraz z opisem oraz gwarancją ich pochodzenia. Drodzy Państwo już teraz możecie spróbować niezwykle aromatycznego Pieprzu z Wietnamu, dojrzewającej w południowym słońcu Papryki z Hiszpanii i wielu innych pachnących przypraw z różnych zakątków naszego globu.

— Robert Makłowicz "

Akcja Partnerska

___

RadioZET.pl/NC

Tagi