Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Wiza turystyczna: gdzie jest wymagana? Lista popularnych kierunków wakacyjnych

20.12.2018 16:08

Coraz częściej planujemy wakacje poza granicami Unii Europejskiej – w Turcji, Egipcie, Chinach czy USA. Przed podróżą zawsze warto sprawdzić, czy dany kraj nie wymaga od Polaków wiz turystycznych. Do których kierunków wiza jest niezbędna i ile kosztuje? Podpowiadamy.

Wizy i paszporty fot. Shutterstock

Lista krajów, do których obywatele Polski wciąż potrzebują wizy, jest bardzo długa. Przedstawiamy listę najpopularniejszych kierunków turystycznych, gdzie wyrobienie wizy jest koniecznością. Poniższe zasady dotyczą wyjazdów o charakterze turystycznym.

1. Wiza do Turcji

Wizę turystyczną do Turcji można obecnie nabyć na dwa sposoby – na stronie internetowej Evisa (e-wizę) lub na lotnisku po przylocie do Turcji. W przypadku wizy elektronicznej należy uiścić opłatę w wysokości 20 USD. Jeśli o wizę staramy się na lotnisku, musimy liczyć się z wyższymi opłatami – w wysokości 35 USD. Wiza turystyczna ważna jest przez 90 dni. Na podróż trzeba również zabrać paszport ważny przynajmniej 6 miesięcy od daty wjazdu do Turcji.

2. Wiza do Egiptu

Na podróż do Egiptu konieczne jest posiadanie wizy turystycznej. Możliwe jest jej wyrobienie przez internet. Elektroniczna wiza uprawnia do 30-dniowego pobytu w kraju. E-wiza do Egiptu  kosztuje 25 USD za wizę jednorazową, 60 USD za wielokrotną. 

Aby otrzymać elektroniczną wizę, należy mieć paszport ważny przez co najmniej sześć miesięcy od daty przyjazdu. Wydrukowany formularz należy przedstawić funkcjonariuszom na przejściu granicznym. Władze zalecają, żeby wniosek złożyć nie później niż 7 dni przed przyjazdem.

3. Wiza do Kenii

Polacy wyjeżdżający do Kenii mają obowiązek posiadania wizy pobytowej. Można ją uzyskać bezpośrednio po przylocie lub przez internet – koszt ok. 50 USD za osobę dorosłą, dzieci poniżej 16. roku życia za darmo. 

Aby ubiegać się o e-wizę do Kenii, trzeba wejść na stronę internetową Evisa, wypełnić formularz odpowiednimi danymi oraz uiścić opłatę. Na granicy trzeba również okazać paszport, ważny jeszcze przynajmniej przez 6 miesięcy, licząc od daty powrotu do kraju.

4. Wiza do USA

Wizę do Stanów Zjednoczonych wydaje konsul Stanów Zjednoczonych w Polsce, na podstawie wywiadu w konsulacie. Warto pamiętać, że wiza uzyskana w konsulacie nie gwarantuje wjazdu do USA. Ostateczną decyzję o pobycie w Stanach Zjednoczonych podejmuje bowiem urzędnik kontroli granicznej, który raz jeszcze sprawdza cel pobytu i ważność dokumentów. W czasie ubiegania się o wizę niezbędne jest posiadanie paszportu ważnego minimum 6 miesięcy dłużej niż planowany pobyt.

W ostatnim czasie pojawił się temat zniesienia wiz dla Polaków. Zgodnie ze wstępnymi zapowiedziami jest szansa, że obowiązek wizowy zostanie zniesiony do końca 2019 roku.

5. Wiza na Sri Lankę

Przy wjeździe na Sri Lankę wymagana jest wiza. Możliwe jest wykupienie jej online poprzez elektroniczny system wizowy – koszt e-wizy na Sri Lankę to 30 USD. Aby ubiegać się o taką wizę, należy wypełnić prosty formularz, uiścić opłatę wizową za pomocą karty kredytowej, a następnie wydrukować dokument, który otrzymamy na maila.

Wizę można też otrzymać już na lotnisku, po przylocie na Sri Lankę – kosztuje ona wtedy nieco więcej – 35 USD. Na podróż warto też zabrać ze sobą paszport ważny przynajmniej 6 miesięcy od daty wjazdu oraz bilet powrotny.

6. Wiza do Jordanii

Podczas podróży do Jordanii wiza jest wymagana. Wizy pobytowe do Jordanii uprawniające do jednokrotnego wjazdu na terytorium kraju można otrzymać na międzynarodowych przejściach granicznych. Wiza do Jordanii kosztuje 40 JOD, ok. 213 złotych. Wydawana jest na okres jednego miesiąca, z możliwością przedłużenia do 3 miesięcy. Ubiegając się o wizę, należy posiadać ważny paszport.

7. Wiza do Kambodży

Obowiązkowym dokumentem niezbędnym do przekroczenia granicy Kambodży jest wiza. Można ją wyrobić na lotnisku, przejściu granicznym lub online. Turystyczna wiza wydawana jest na okres 30 dni.

Najłatwiej i najszybciej można wyrobić e-wizę do Kambodży w cenie 30 USD. Po uzupełnieniu formularza na stronie i uiszczeniu opłaty należy wydrukować wizę w dwóch egzemplarzach – na wjazd i wyjazd z kraju. W dniu składania wniosku o wydanie wizy paszport musi zachowywać ważność minimum na kolejnych 6 miesięcy.

8. Wiza do Rosji

Wiza turystyczna do Rosji wydawana jest na 30 dni – koszt ok. 153 złote. Wniosek wizowy wypełnia się elektronicznie za pomocą specjalnej strony internetowej Departamentu Konsularnego MSZ Rosji. Konieczne jest posiadanie paszportu ważnego co najmniej 180 dni, licząc od daty zakończenia terminu ważności wizy na wjazd do Rosji. Należy posiadać też potwierdzenie przyjęcia turysty zagranicznego wystawione przez rosyjską firmę turystyczną, zarejestrowaną w rosyjskim Federalnym Rejestrze Touroperatorów.

Wiza nie jest wymagana przy przesiadkach w lotach międzynarodowych, o ile czas przebywania na lotnisku jest krótszy niż 24 godziny, a pasażer ma przy sobie bilet ze wskazanym miejscem przylotu.

9. Wiza do Omanu

Aby przekroczyć granicę Omanu, trzeba wcześniej wyrobić specjalną wizę elektroniczną. Należy wypełnić wniosek na stronie rządowej Evisa, a następnie uiścić opłatę. Wiza turystyczna do Omanu to koszt około 176 złotych (20 OMR) – taki dokument upoważnia do pobytu na terytorium kraju do 30 dni.

Aby ubiegać się o wizę do Omanu, niezbędny jest również paszport ważny przez okres co najmniej 6 miesięcy, licząc od daty uzyskania wizy (jeden rok w przypadku wizy wielokrotnej).

10. Wiza do Australii

Polacy, którzy chcą wybrać się do Australii w celach turystycznych na okres nie dłuższy niż 3 miesiące, mogą wyrobić bezpłatną e-wizę za pośrednictwem platformy eVisitor. Na międzynarodowych lotniskach Australii wprowadzono skanery ciała jako dodatkowy element bezpieczeństwa lotniczego. Do tej kontroli pasażerowie wybierani są losowo.

11. Wiza do Chin

Polacy planujący wyjazd do Chin muszą posiadać wizę. 30-dniową wizę turystyczną wydaje konsul ChRL w Polsce. Konieczne jest także posiadanie paszportu ważnego minimum sześć miesięcy dłużej niż wiza, biletu lotniczego oraz potwierdzenia rezerwacji hotelowej. Koszt wizy do Chin wynosi około 220 zł.

Od 1 maja 2018 r. obywatele Polski mogą korzystać z bezwizowego wjazdu na wyspę Hajnan na okres maksymalnie 30 dni, pod warunkiem zarezerwowania pobytu przez autoryzowane agencje turystyczne lub zarejestrowania obecności w wyznaczonych biurach podróży (co najmniej 48 godzin przed przyjazdem). Rejestracja wymaga: paszportu, biletu w obie strony, rezerwacji hotelowych i planu podróży.

12. Wiza do Indii

Obywatele polscy udający się do Indii są objęci obowiązkiem wizowym. Sporym ułatwieniem od 2015 roku jest możliwość wyrobienia przez internet e-wizy do Indii. Całą procedurę wizową można dokonać online – w tym płatności i wydruku wizy bez konieczności składania wizyty w konsulacie. Opłata za wizę do Indii wynosi 50 USD. 

E-wizy nie można jednak przedłużyć i obowiązuje tylko przez 60 dni. Co więcej, wizę elektroniczną można uzyskać tylko w przypadku lądowania na jednym z 24 lotnisk: Ahmedabad, Amristar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarth, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jajpur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirpalli, Trivandurm & Varanasi.

___

RadioZET.pl/NC

Oceń
Tagi