Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Beata Tadla
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Włoska pizza jest już na liście UNESCO!

11.12.2017 11:04

Włosi mają powód do dumy i świętowania. Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy została wpisana na listę dziedzictwa UNESCO. „To historyczne wyróżnienie" – powiedział burmistrz Neapolu, Luigi de Magistris. 

Włoska pizza jest już na liście UNESCO! fot. East News

Decyzja komisji UNESCO zapadła podczas obrad organizacji w Korei Południowej. Informacja wywołała ogromny entuzjazm nie tylko na południu Włoch, w kolebce neapolitańskiej pizzy, ale i w całym kraju.

W uzasadnieniu tego postanowienia UNESCO przyznało:

"

Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe. "

Ważne wyróżnienie dla Neapolu jest wynikiem siedmioletnich starań stowarzyszenia neapolitańskich piekarzy pizzy, pizzaioli, oraz związku włoskich rolników Coldiretti. Prowadzona przez nich kampania pomogła w zebraniu 2 milionów podpisów, dzięki którym neapolitański specjał widnieje na liście UNESCO.

Warto dodać, jak ważną rolę w życiu samych Włochów pełni pizza. Przeciętny mieszkaniec Włoch zjada średnio 54 pizze w ciągu roku i jedną na tydzień w okolicy weekendu. Nie można zapominać też o milionach turystów, którzy czasem przyjeżdżają tylko po to, by skosztować włoskiej kuchni.

Pizza Neapol Unesco fot. East News

Historia prawdziwej pizzy rozpoczęła się w Neapolu około XVII wieku. Początkowo to włoskie danie znane było jako tania potrawa uliczna dla uboższej części społeczeństwa. Z upływem czasu zyskało ogromną popularność nawet wśród arystokracji, podbijając europejskie dwory. W XIX wieku powstały pierwsze pizzerie w Neapolu. Najsłynniejsza to L’Antica Pizzeria da Michele, która została założona przez rodzinę Condurro w 1870 roku i istnieje do dziś. Lokal położony jest przy Via Cesare Sersale i oferuje dwa rodzaje najlepszej, tradycyjnej pizzy – Marinara i Margherita.

Rytuał wypiekania pizzy z Neapolu to nie tylko specjalna receptura. To także wypiekanie w opalanym drewnem piecu (w temp. 485 stopni Celsjusza) przez maks. 90 sekund oraz charakterystyczne „podrzucanie” ciasta w celu jego natlenienia. Włoska pizza zajmuje ważne miejsce jako siła napędzająca krajową gospodarkę. Jej wartość oszacowana jest na 10 miliardów w skali roku.

INFORMACJE PRAKTYCZNE

Jak dotrzeć do Neapolu?
Najlepiej samolotem. Przeloty z Warszawy do lotniska w Neapolu (w okresie od stycznia do marca kosztują) średnio 200 zł w obie strony. W kwietnia przez cały okres letni koszt przelotu zwiększa się od 400 zł w górę w obie strony.

Komunikacja miejska w Neapolu
Jest naprawdę tania w porównaniu z resztą kraju. Bilet jednorazowy kosztuje ok. 1 euro, natomiast bilet całodzienny to wydatek 3,50 euro.

Ile kosztuje pizza w Neapolu?
Będąc w Neapolu najlepiej skupić się na spróbowanie pizzy w kilku różnych miejscach. Margherita kosztuje średnio 5 euro nawet w lepszych restauracjach. Inne rodzaje pizzy to koszt od 5 do 10 euro, również w najstarszej i najsłynniejszej pizzerii L’Antica Pizzeria da Michele.

___

RadioZET.pl/NC

Oceń