Słuchaj
Michał Korościel, Damian Michałowski
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik, Kamil Nosel
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Zmiana dla podróżujących do Egiptu. Wizę można wykupić przez internet

17.01.2018 11:06

Władze Egiptu postanowiły ułatwić podróże turystom, którzy zamierzają odwiedzić ich kraj. Aby wyrobić wizę, nie trzeba już stać w długiej kolejce na lotnisku. Można zakupić ją przez internet. 

Zmiana dla podróżujących do Egiptu. Wizę można wykupić przez internet fot. Pixabay

Elektroniczna wiza uprawnia do 30-dniowego pobytu Egipcie w celach turystycznych, biznesowych lub tranzytowych. Do tej pory można ją było kupić na  lotnisku, zaraz po przylocie lub ubiegać się o nią w egipskim przedstawicielstwie dyplomatycznym. Zmiany wprowadzone przez władze, umożliwiające wykupienie wizy online, mają zachęcić turystów do podróży do Egiptu. Jak wiadomo, kraj ten boryka się ostatnio ze sporym kryzysem w branży turystycznej. Formularz można wypełnić indywidualnie lub też w imieniu całej rodziny lub grupy. Do wyboru mamy jednorazowy lub wielokrotny wjazd do kraju.

"

- Uruchomiliśmy e-wizę turystyczną, jako pierwszy krok w ramach zintegrowanego projektu krajowego, mającego na celu opracowanie mechanizmów technologicznych w centrach informacyjnych Departamentu Paszportów, Imigracji i Obywatelstwa, a także stworzenie bazy danych i systemów monitorowania kontroli  – mówi prezydent Abdel Fatah as-Sisi. – E-wiza będzie także narzędziem, które pozwoli w efektywny sposób rozwinąć turystykę i podnieść liczbę turystów przyjeżdżających do Egiptu – dodaje. "

E-wiza do Egiptu: jak wypełnić wniosek i ile kosztuje?

Aby złożyć wniosek o wizę do Egiptu, należy zarejestrować się na stronie visa2egypt.gov.eg, a następnie wypełnić formularz odpowiednimi danymi. Wśród pytań znajdują się również te o poprzednie wizyty w Egipcie, planowane miejsce pobytu oraz o to, kto opłaca podróż. Wypełnienie wniosku zajmuje kilkanaście minut. Na końcu trzeba także opłacić nasz wniosek – 25 USD za wizę jednorazową, 60 USD za wielokrotną.

Aby otrzymać e-wizę, należy posiadać paszport ważny przez co najmniej sześć miesięcy od daty przyjazdu. Wydrukowany formularz należy przedstawić  funkcjonariuszom na przejściu granicznym. Władze zalecają, żeby wniosek złożyć nie później niż 7 dni przed przyjazdem.

Nowa zmiany dla podróżujących do Egiptu objęła obywateli 46 krajów. Poza Polską, o elektroniczną wizę mogą ubiegać się też mieszkańcy m.in.: Australii, Czech, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Islandii, Irlandii, Japonii, Kanady, Korei Północnej, Korei Południowej, Niemiec, Norwegii, Portugalii, Rosji, Stanów Zjednoczonych, Szwecji, Szwajcarii, Ukrainy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch.

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Do USA bez wizy? To możliwe jeszcze w tym roku

• Hurghada. Ulubiony kurort na egipskie wakacje

• Sharm el Sheikh: atrakcje, pogoda i miejsca do nurkowania

Źródło: Fly4free.pl

___

RadioZET.pl/NC

Oceń
Tagi