Zamknij
Włochy - otwarte restruracje
4 Zobacz galerię
fot. PAP/EPA/Alessandro Di Marco

Około miliona Włochów po raz pierwszy od sześciu miesięcy zjadło kolację w lokalach dzięki złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych w większości regionów kraju. W Turynie czy Rzymie mieszkańcy tłumnie zajmowali stoliki w ogródkach restauracji i barów. W porze obiadowej do popularnych lokali ustawiały się długie kolejki. 

We Włoszech od poniedziałku (26 kwietnia) lokale gastronomiczne w prawie wszystkich regionach (oznaczonych jako "strefa żółta") mogą serwować posiłki, także wieczorem, ale tylko przy stolikach ustawionych na zewnątrz. To pierwsza taka możliwość od 25 października 2020 r.

Włochy. Otwarto restauracyjne ogródki

W regionach oznaczonych jako "żółte strefy" otwarto 140 tys. lokali. W Rzymie czy Turynie przed wieloma barami i restauracjami w centrum ustawiono stoliki, wykorzystując każdą dostępną przestrzeń. Tylko w ten sposób można podawać napoje i posiłki. Do środka lokalu można wejść wyłącznie po to, aby złożyć zamówienie na wynos.

W kraju nadal od godz. 22 obowiązuje godzina policyjna, której zniesienia domaga się branża gastronomiczna oraz część polityków. Decyzja w tej sprawie ma być rozważona w połowie maja - podały źródła rządowe. Według sondażu rolniczego związku Coldiretti 30 proc. Włochów planuje powrót do barów i restauracji.

We Włoszech dostęp do parków i ogrodów miejskich jest dozwolony, pod warunkiem nietworzenia się zgromadzeń i utrzymania bezpiecznej odległości 1 metra. Od 15 maja w żółtych regionach mają zostać otwarte baseny, a od 1 czerwca - siłownie i parki rozrywki.

W ostatnich dniach odnotowano poprawę, jeśli chodzi o sytuację epidemiczną w kraju. Jak podało tamtejsze ministerstwo zdrowia, we wtorek potwierdzono ponad 10 tys. nowych przypadków zakażenia koronawirusem. Zmarło 301 osób.

Od początku pandemii na COVID-19 zachorowało w tym kraju blisko 4 miliony osób, z których 3,4 mln uznano za wyleczone. 

Źródło: PAP