Zamknij

W okresie pandemicznym więcej czasu spędzamy w domu, a co za tym idzie, gotujemy. Wspierając restauracje, które wciąż są zamknięte, sporo dań bierzemy również na wynos. Sporym powodzeniem w naszych jedzeniowych wyborach cieszy się kuchnia indyjska. Sprawdź, co wiesz na jej temat.

Pytanie 1

W kuchni indyjskiej stosuje się mieszanki przypraw. Najpopularniejsza z nich to:

Mieszanka przypraw
fot. Shutterstock

Pytanie 2

Naan to:

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock

Pytanie 3

Pakora to:

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock

Pytanie 4

Gulab jamun to:

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock

Pytanie 5

Jednym z najpopularniejszych składników w kuchni indyjskiej jest:

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock

Pytanie 6

Samosa to:

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock

Pytanie 7

Napój przygotowywany na bazie owoców mango, jogurtu naturalnego, zimnej wody i aromatycznych przypraw korzennych to:

Napój przygotowywany na bazie owoców mango, jogurtu naturalnego, zimnej wody i aromatycznych przypraw korzennych to:
fot. ---

Pytanie 8

Jak się nazywa indyjski ser zatopiony w łagodnym sosie szpinakowym?

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock

Pytanie 9

Jaką herbatę preferują Hindusi?

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock

Pytanie 10

Małe mączne placki polane sosem tamaryndowym, faszerowane pomidorami, ciecierzycą oraz pokrojonymi w kostkę ziemniakami to:

Kuchnia indyjska
fot. Shutterstock
Sprawdź wynik