Jak trafić przez żołądek do serca kobiety? - Grzegorz Zawierucha poleca [WIDEO]

Ewa Skoczeń
07.03.2020 11:16
Jak trafić przez żołądek do serca kobiety? - Grzegorz Zawierucha poleca [WIDEO]

Gościem Beaty Tadli w programie "To właśnie weekend" był zwycięzca ostatniej edycji programu Masterchef Grzegorz Zawierucha. Kucharz polecił dania, dzięki którym każdy mężczyzna trafi do serca kobiety! Posłuchajcie :)

 

Czarne fetuccini z krewetkami

  • 8 krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 60 g zimnego masła

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu al dente. Na patelnię wlewamy oliwę i 20 g masła. Dodajemy posiekaną szalotkę, a po chwili czosnek pokrojony w plasterki i papryczkę chili. Po 1 minucie wrzucamy obrane i wyczyszczone krewetki i smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy żurawinę i zalewamy winem. Redukujemy płyn o połowę, ściągamy z ognia i dodajemy zimne masło. Mieszamy bardzo delikatnie, aż masło zagęści nam sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelnię wkładamy makaron i łączymy ze sobą, aż makaron będzie pięknie szklisty od sosu.

 
RYBA

Sola z plecionką ziemniaczaną z  sosem szampańskim

  • 2 sole (ok.500 g) lub inna biała ryba (ja użyłem sandacza)
  • 20 g kawioru
  • 300 ml szampana
  • 100 g pieczarek
  • 4 cebule dymki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 400 g ziemniaków
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 żółtka jajka
  • 60 g masła
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • Świeża pietruszka i szczawik krwisty do ozdoby

SKŁADNIKI NA WYWAR:

  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 mały por
  • 1 średnia cebula
  • 100 g pieczarek
  • 300 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 bouquet garni (8 części pietruszki, 1 część liścia laurowego, 1 tymianku, 1 rozmarynu)

PRZYGOTOWANIE WYWARU:

Rybę filetujemy. Wycinamy porcje dla dwóch osób. Filety odkładamy na bok, a wszystkie pozostałości zostawiamy (szkielet, płetwy, ogon). Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy resztki po filetowaniu ryby. Obsmażamy około 3 minuty, dodajemy posiekaną cebulę, posiekany por i 100 g pieczarek. Lekko obsmażamy. Zalewamy winem i wodą i redukujemy o połowę.

Wywar odcedzamy – potrzebujemy 300 ml płynu.

PANIERKA DO RYBY:

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie paski julienne. Wrzucamy na patelnię z olejem i obsmażamy przez ok. 2 - 3 minuty, żeby nie nabrały koloru, ale nie były surowe. Mają być wiotkie. W miseczce roztrzepujemy żółtka, pieprz i sól i dodajemy wystudzone paski ziemniaków. Filety soli obtaczamy w mące, a następnie układamy mieszankę z żółtek z ziemniakami na rybie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

SOS:

Cebulę dymkę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki i obsmażamy z 30 g masła, następnie wlewamy szampan i wywar z ryby. Redukujemy o połowę. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Ściągamy z ognia i mieszając dodajemy resztę zimnego masła. Doprawiamy pieprzem i jeśli konieczne odrobiną soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce i mieszamy od czasu do czasu.

PIECZENIE RYBY:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło klarowane i wkładamy do piekarnika, aby masło się rozpuściło i nabrało temperatury. Kiedy będzie mocno rozgrzane wkładamy rybę i pieczemy 6 minut ziemniakami do góry. Po 6 minutach rybę odwracamy, aby ziemniaki się usmażyły w maśle na złoty kolor (4 minuty). Wyciągamy z piekarnika i odsączamy na ręczniku papierowym. Rybę układamy na talerzu ziemniakami do góry. Obok polewamy obficie sosem. Kładziemy kawior i ozdabiamy pietruszką i szczawikiem krwistym. Podajemy z lampką szampana.

 
SERNIK

Sernik Zawieruchy

  • 800 g sera twaróg półtłusty lub gotowy przemielony do serników
  • 200 g serka Filadelfia
  • 50 ml śmietany 36%
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 białe czekolady
  • 100 ml mleka
  • Sok z 1 limonki lub 3 łyżki soku z yuzu

SPÓD:

  • 140 g herbatników
  • 70 g masła

DODATKOWO:

  • Masło do posmarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej drobnej

Polewa:

  • 1 czekolada karmelowa
  • 50 ml śmietany 36%
  • 40 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Masło rozpuszczamy w rondelku, a w tym czasie miksujemy herbatniki w blenderze. Należy się upewnić, że nie pozostały żadne większe kawałki. Przekładamy do miski i wlewamy ciepłe masło. Mieszamy ze sobą i wykładamy tak powstałą masą spód blaszki do pieczenia o wymiarach ok. 30x30cm

UWAGA!!!
Należy pamiętać, żeby blaszka do pieczenia była szczelna, gdyż nasz sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (do formy większej niż nasza blaszka wlewamy wodę ok 3 cm). Blaszkę masłem i obsypujemy bułką tartą.

SERNIK:

Ser i śmietankę blendujemy ze sobą na bardzo gładką masę.  Ma być aksamitna. Dodajemy serek Filadelfia i całość dobrze łączymy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i pozwalamy się jej troszkę przypalić. Kiedy lekko się karmelizuje, dodajemy mleko i energicznie mieszamy, żeby powstała jednolita masa.

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę.

Po ostygnięciu roztopioną czekoladę przelewamy do miski plastikowej (musi być w miarę duża, żeby pomieściła wszystkie składniki). Dodajemy ser po 1 łyżce i miksujemy. Następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Dodajemy cukier i sok z limonki bądź yuzu. Na koniec dużą łyżką dodajemy ubite na sztywno białka i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Musimy uważać, żeby masa nie opadła za bardzo. Całość wlewamy do blaszki z przygotowanym spodem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Po upieczeniu sernik wkładamy do lodówki na całą noc. Po 12 godzinach polewamy polewą.

POLEWA:

W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Na koniec dolewamy śmietankę. Gotujemy całość ok. 2 minuty.

Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy polewa będzie lekko ostudzona polewamy serniczek.

 

Smacznego!