Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Aga Kołodziejska
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Marcin Łukasik
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Gospoda Kwaśnica po „Kuchennych rewolucjach”. Co się zmieniło?

07.09.2018 12:05

Magda Gessler nie ustaje w próbach pomocy lokalom gastronomicznym, które nie radzą sobie na rynku. W czwartkowym odcinku „Kuchennych Rewolucji” zmieniła restaurację Sjesta w Gospodę Kwaśnica. Jak przebiegała rewolucja?

Gospoda Kwaśnica po „Kuchennych rewolucjach”. Co się zmieniło? fot. Instagram:@kuchennerewolucjetvn

Do restauracji Sjesta w Częstochowie Magdę Gessler zaprosił jej właściciel Darek, który prowadzi interes od 8 lat. Do lokalu jednak przestali przychodzić goście.

– Przyjdzie parka na herbatkę za 8 zł i będzie mi siedzieć do 23 – skarżył się właściciel. Jak się okazało, Magda Gessler szybko odkryła, co stoi za pustkami w restauracji. Była bardzo zawiedziona poziomem serwowanych dań, między innymi zupy serowej przygotowanej z serków topionych i kotletów smażonych na fryturze. – Co to ma być? Udawanie, że się gotuje, czy zapomniał pan, jak się gotuje? Skąd te złe nawyki? Pan wie, że je ma? Pan nie ma smaku. Pan nie soli, nie marynuje – to jest okropne! – pomstowała na właściciela restauratorka. Niestety niewiele lepiej było podczas odwiedzin w kuchni. Magda Gessler zdenerwowana miotała brudnymi garnkami po całym pomieszczeniu. Rewolucja z pewnością była potrzebna.

Magda Gessler stworzyła Góralską Kwaśnicę

Pomysł Magdy Gessler na metamorfozę restauracji jak zwykle był oryginalny. Z racji tego, że lokal usytuowany jest w pobliżu Jasnej Góry, postanowiła uczynić ze Sjesty góralską gospodę. – Od tej chwili lokal nazywać się ma Gospoda Kwaśnica. Będą tu kwiaty, będą tu parzenice, będzie tu oszczędnie, ale kolorowo i wesoło – zapowiedziała Gessler. Tak też się stało. Pojawił się nowy szyld, deski ozdobione parzenicami oraz kelnerki w nawiązujących do tradycji góralskiej strojach. Zmieniło się również menu, w którym znalazły się między innymi: kwaśnica, sałatka z jajem na twardo czy karkówka nadziewana słoniną.

Czy oryginalny pomysł przyjął się, a dania smakowały zaproszonym na kolację gościom? Zdecydowanie tak. Rewolucja, choć wydawała się bardzo trudnym zadaniem, udała się bardzo dobrze. Zadowolona była również sama Magda Gessler. – Serwują tu najlepszą kuchnię góralską! – rekomendowała gościom Gospodę Kwaśnica.

RadioZET.pl/MF

Oceń