Słuchaj
Robert Karpowicz, Marcin Sońta , Aga Kołodziejska
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Mateusz Ptaszyński
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Milionerzy — odcinek 153. Wszystkie pytania i poprawne odpowiedzi [23.04]

23.04.2018 22:34

„Milionerzy” — odcinek 153. Wszystkie pytania i poprawne odpowiedzi odcinka z poniedziałku 23.04. Sprawdź, jakie pytania padły, kto wygrał najwięcej?

Milionerzy pytania odcinka fot. Screen Player.pl

Pytania z „Milionerów” w poniedziałek 23 kwietnia

Pierwszym uczestnikiem gry był Tomasz Bogusiak z Łodzi. Nanotechnolog już w pytaniu za 500 złotych wykorzystał koło ratunkowe „pytanie do publiczności”.

Pytanie 1. za 500 zł.

Polskim odpowiednikiem amerykańskiego baby shower jest:

A: bociankowe
B: prysznicowe
C: 500+
D: becikowe

Poprawna odpowiedź A.

Pytanie 2. za 1000 zł.

Ćmielów i Chodzież słyną z produkcji:

A: samolotów
B: leczniczych wód
C: wagonów kolejowych
D: porcelany

Poprawna odpowiedź D.

Pytanie 2. za 2000 zł.

Czego zakręcane wieczko ma taneczną nazwę?

A: szkatułki
B: puderniczki
C: trumienki
D: słoika

Poprawna odpowiedź D.

Gracz obstawił puderniczkę i na tym zakończył grę.

Jako druga na fotelu obok Huberta Urbańskiego zasiadła Barbara Marlek — studentka medycyny na UM w Warszawie. Oto jej droga do miliona złotych.

Pytanie 1. za 500 zł.

Do sejmowej zamrażarki trafiają:

A: temperamentni posłowie
B: skargi na marszałka sejmu
C: projekty niektórych ustaw
D: nachalni lobbyści

Poprawna odpowiedź C.

Pytanie 2. za 1000 zł.

Szejk pije szejka, czyli co:

A: potrójne espresso
B: zieloną herbatę
C: napój mleczno-owocowy
D: wino gronowe

Poprawna odpowiedź C.

Pytanie 3. za 2000 zł.

Komu w 1917 roku Matka Boska przekazała trzy tajemnice fatimskie?

A: skazańcom
B: pastuszkom
C: żołnierzom
D: biskupom

Poprawna odpowiedź B.

Pytanie 4. za 5000 zł.

Czym była zielona książeczka, którą w 2001 roku zastąpiła szaro-różowa karta z poliwęglanu?

A: książeczką oszczędnościową
B: dowodem osobistym
C: prawem jazdy
D: książeczką zdrowia

Poprawna odpowiedź B.

Pytanie 5. za 10 000 zł.

Jaki ptak ma oczy osadzone frontalnie i otoczone promieniście ułożonymi piórami?

A: brzegówka
B: dymówka
C: płomykówka
D: bogatka

Poprawna odpowiedź D.

Pytanie 6. za 20 000 zł.

Gwiazdy, które tworzą dyszel Wielkiego Wozu, są jednocześnie:

A: ogonem Wielkiej Niedźwiedzicy
B: kolcem Skorpiona
C: szyją Żyrafy
D: łapą Lwa

Poprawna odpowiedź A.

Pytanie 7. za 40 000 zł.

Znajdź błąd.

A: handlarz starzyzny
B: handlarz narkotyków
C: handlarz złotem
D: handlarz żywym towarem

Poprawna odpowiedź A.

Pytanie 8. za 75 000 zł.

Tempura to panierowane i smażone na głębokim oleju ryby, krewetki, kalmary, małże. Skąd w XVI wieku przywędrowała do Japonii?

A: z Holandii
B: z Portugalii
C: z Rosji
D: z Chin

Poprawna odpowiedź B.

Uczestniczka wygrała 40 tysięcy złotych.

RadioZET.pl/SA

Oceń
Tagi