Zamknij

Kuchenne Rewolucje: Magda Gessler w bistro "Smacznego". "Totalny syf. Sp***dalam z tej kuchni"

Judyta Wanicka
26.03.2020 22:44
Kuchenne Rewolucje w Baninie
fot. screen Kuchenne Rewolucje/Player.pl

"Kuchenne Rewolucje" w bistro "Smacznego" w Baninie przebiegały w emocjonującej atmosferze. Magda Gessler zmieniła nazwę lokalu na "Lis i Kura" i wprowadziła nowe dania do menu. Ale czy właścicielka potrafiła wykorzystać daną jej szansę?

Kuchenne Rewolucje: Magda Gessler w bistro "Smacznego" w Baninie 

W 3. odcinku "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła bistro "Smacznego" w Baninie, małej miejscowości położonej kilkanaście kilometrów od centrum Gdańska. Lokal prowadzą Zuzanna i Rafał. Mężczyzna pracuje na statku, przez co w restauracji pojawia się bardzo rzadko. Zarządzanie restauracją spada całkowicie na Zuzannę. Kobieta zajmuje się wszystkim, od pracy na zmywaku po gotowanie i sprzątanie. Zatrudnia pracowników, ale ci szybko odchodzą. Rotacja jest tak duża, że w lokalu ciągle brakuje rąk do pracy. Mimo olbrzymiego wysiłku właścicielki "Smacznego" nie zarabia, a Zuzanna i Rafał nie są w stanie dłużej dokładać do biznesu. 

Magda Gessler przyjechała spróbować dań serwujących w bistro "Smacznego". Jedzenie trzymane w bemarach nie przypadło do gustu restauratorce. Surówkę z marchewki uznała za skisłą i niedoprawioną. Szynka była przesolona i smakowała jak guma. Obronił się jedynie gołąbek, ale Gessler narzekała na sos pomidorowy.

Pozornie fajne, ładne jedzenie, ale gorsze niż u mamy czy babci. Taką kuchnię zawsze się porównuje z jedzeniem domowym. Ta nie wygrywa - podsumowała.

O wiele surowiej restauratorka oceniła warunki panujące w kuchni. 

Totalny syf. Nie pomyte, podłoga aż się lepi. Garnki są brudnePatelnie wszystkie do wyrzucenia - powiedziała, wyrzucając zawartość szafki. Kobieta to prowadzi i taki syf... Sp***dalam z tej kuchni - rzuciła na odchodne Gessler. 

Ekipa restauracji musiała zarwać noc, żeby doprowadzić pomieszczenie do ładu. Nazajutrz restauratorka dowiedziała się od Zuzanny, że brudna kuchnia jest efektem ciągle zmieniającej się załogi, która często nie wywiązywała się ze swoich obowiązków. Zuzanna wielokrotnie zostawała sama, bez żadnej pomocy. Gessler uznała jednak, że właścicielka nie potrafi umiejętnie zarządzać zespołem. 

Musisz inspirować ludzi i dodawać im poweru. Z góry zakładasz, że ci nie wyjdzie. Negatywnie myślisz, a to, co myślisz, się sprawdza - diagnozowała sytuację szefowa "Kuchennych Rewolucji".

Kuchenne Rewolucje w Baninie: bistro "Smacznego" zmieniło nazwę na "Lis i Kura"

Niestety bistro "Smacznego" nie zachwyciło Magdy Gessler niczym poza schabowym i dewolajem. Kuchnia wymagała całkowitej zmiany. Gessler zaczęła od nazwy - "Smacznego" zyskało szyld "Lis i Kura", a nowe menu zostało oparte na daniach z drobiu.

Przygotowania do kolacji przebiegły bez spięć - załoga okazał się pojętna i sprawnie wykonywała polecenia głównodowodzącej. 

To będzie najlepsza knajpa w tym regionie i wiem, że tego dopilnujesz - pokrzepiła przejętą Zuzannę Magda Gessler.

Czy tak się rzeczywiście stało? Po kilku tygodniach restauratorka ponownie zawitała do restauracji "Lis i Kura". Rosół, mimo że był trzymany w lodówce, smakował całkiem nieźle. Potrawka na bułce odrobinę rozczarowała Gessler. Smakuje bardziej jak pasztet - skwitowała. Niewypałem okazały się kurczaki. Poza węgierskim wszystkie przepieczone. Rozpieprzają się totalnie, jak mamałyga - zasmuciła Zuzannę gwiazda, ale po chwili dodała: Tak czy inaczej gratuluję. Osiągnęłaś dużo. To nie odbiega od moich smaków. Jest dobrze.

Piątka z plusem, macie bardzo dobrą kuchnię - podsumowała rewolucję w restauracji "Lis i Kura" Magda Gessler i zarekomendowała lokal widzom. 

Zagłosuj

Podoba ci się nazwa "Lis i Kura" zaproponowana przez Magdę Gessler?

Liczba głosów:

RadioZET.pl/jw