Słuchaj
Damian Michałowski, Michał Korościel
Damian Michałowski, Michał Korościel
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Justyna Dżbik, Kamil Nosel
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Banany mogą niedługo zacząć znikać ze sklepów

12.07.2018 12:14

Banany to niezwykle popularne, smaczne, a do tego bardzo zdrowe owoce, które znaleźć można dziś w niemal każdym sklepie spożywczym. Okazuje się jednak, że ich produkcja znacznie spadła. Dane są zatrważające.

banany fot. Pixabay

Banan śmiało nazwać można owocem na wszystko. Jest smaczny, sycący i zawiera mnóstwo substancji odżywczych. Jest bogaty w magnez, dzięki czemu reguluje pracę układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, redukuje stres, dostarcza olbrzymich ilości potasu. A poza tym jest... bardzo tani. Wszyscy przyzwyczailiśmy się do jego smaku i widoku na sklepowych półkach. Niestety istnieje ryzyko, że ten popularny owoc może stać się towarem trudno dostępnym. Wszystko przez chorobę, która atakuje olbrzymie plantacje bananowca: fuzariozę.

Ile kalorii ma banan?

Choroba panamska może zabić bananowce

Fuzarioza, zwana też chorobą panamską, spowodowana jest przez grzyb o nazwie Fusarium oxysporum, który niszczy uprawy bananowców w Azji, Afryce, Australii i na Bliskim Wschodzie. Zdaniem badaczy jest to jeden z grzybów, które najbardziej zagrażają bananowcom i są niezwykle trudne do zwalczenia. Jego nowa, groźna odmiana, określana TR4 (Tropical Race 4), opiera się wszelkim metodom zwalczania.

Po raz pierwszy choroba pojawiła się na Tajwanie w latach 80 XX wieku i tam przyczyniła się ona do zniszczenia 70 procent upraw bananowców. Na inne rejony rozprzestrzeniona została prawdopodobnie przez ludzi, którzy przypadkowo szczepki grzyba przywieźli ze sobą na ubraniach, materiałach czy butach.

Czy grozi nam wyginięcie bananowców?

W tej chwili naukowcy koncentrują się na odnalezieniu metody zniszczenia grzyba. Jest on odporny na dostępne środki chemiczne. Badacze podjęli próby zmodyfikowania rośliny, by uodporniła się na śmiercionośny grzyb. Niestety odmiana odporna nie zyskała zainteresowania konsumentów ze względu na konsystencję zbliżoną do konsystencji jabłka.

Jeśli naukowcom nie uda się powstrzymać zabójczego grzyba, oznaczać to może olbrzymie spadki produkcji, wzrosty cen bananów i spadek ich dostępności. Na niektórych obszarach Azji czy Afryki taka sytuacja doprowadzić może do klęski głodu.

Przypominamy, że bananowce to niejedyne rośliny zagrożone wyginięciem. To samo dotyczy kakaowców, z których pochodzi główny składnik czekolady. Zdaniem ekspertów z amerykańskiej National Oceanic and Atmospheric Administration zajmującej się m.in. pogodą i zmianami klimatu w ciągu kolejnych 40 lat kakaowce mogą wyginąć. A to niestety oznacza koniec produkcji czekolady.

Czekolada może zniknąć! Jak to możliwe?

RadioZET.pl/SA

Oceń